Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на яйца е и етичен - в ход е кампания срещу отглеждането на кокошки в клетки

Клетъчно отглежданата кокошка живее на място по-малко от лист А4

Снимка: ЕПА/БГНЕС

26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки, съобщават от Сдружение „КАЖИ“. Идеята за забрана е подкрепена от подписите на 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел.

Четири европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки, а близо 2 хиляди компании по света са поели ангажимент да прекратят продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки. Сред тях са и някои от големите вериги търговски вериги в България. 20 български компании са се присъединили към кампанията.

До края на ноември Сдружение „КАЖИ“ провежда кампания в софийското метро, призовавайки пътуващите да не купуват яйца с код 3 - от клетъчно отглеждане. Кампанията преминава под надслов „Разперени криле“, тъй като при такъв тип отглеждане на една птица се пада място по-малко от размера на лист А4, което не е достатъчно дори да разпери крилете си, без да ги удари в друга птица или в решетките на клетката.

Кампанията е насочена от една страна към потребителите, за да знаят как да избират яйцата, които купуват, а от друга – към компаниите, за да преминат към производство на яйца, които не са от ферми с клетки, пояснява пред БНР Стефан Димитров от Сдружение „КАЖИ“.

Кодът върху яйцето дава сериозен обем от информация, стига да знаем как да я разчетем. Най-отпред се намират индексите – от 0 до 3, които дават сведения как е отгледана кокошката, снесла яйцето. Масово хората нямат представа какво означават тези кодове, казва Димитров.

Снимка: Ани Петрова

Код 0 означава био яйце, 1 – яйце от свободна кокошка, 2 – яйце от подово отглеждана кокошка и 3 – от кокошка, живяла само в клетка.

Около 74% от кокошките носачки у нас са в клетки, или около 3 милиона птици. „Което е три четвърти от кокошките като цяло. В ЕС средният процент е 49, с всяка изминала година стават все по-малко. В страни като Германия, Австрия и Швейцария този процент е близо до нулата. И Чехия наскоро също прие забрана“, коментира Стефан Димитров.

Отглеждането на кокошки в клетки тръгва от средата на миналия век. То изисква по-малко усилия от страна на фермерите и пести разходи, включително за работна ръка. „Понеже е по-лесно да бъдат затваряни, като производствени машини – да не мърдат и да седят на едно място в тези клетки“, изтъква Димитров. 

Една клетка побира средно между 20 и 80 кокошки.

Разликата в цената на яйцето от клетъчно отглеждана кокошка и от такава с подово отглеждане е около 3 стотинки. По-голяма става тя между цените на яйцата от подово отглежданите и свободно отглеждани кокошки – около 30 стотинки. Най-скъпите яйца – тези с код 0, излизат около 1 лев за брой.

Още детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време. Уникалният парк се намира в близост до..

публикувано на 16.06.24 в 04:29

Синигер призовава софиянци: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

"Премини на зелено" е мотото на образователен графити стенопис в близост до Южния парк в София . Изобразеният синигер призовава софиянци: "Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре". "София е по пътя към своята зелена трансформация от доста години и се сблъсква с доста затруднения. Изключително важно е да премине и..

публикувано на 13.06.24 в 19:08
Даниела Тошева

"Зелени момичета" - проект за зелени професии сред жените

"Зелени момичета" или „GirlsGoGreen“ е проект, който си поставя за цел да популяризира сред младите жени "зелените професии" и образование.  "Проектът започна в началото на май месец, в партньорство с организации от Гърция и Турция, като финансирането на проекта е по програмата "Еразмус +" на ЕС, разказа в "Понеделник вечер" Даниела Тошева, която е..

публикувано на 27.05.24 в 09:13