Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ученици в Златарица отглеждат шафранов минзухар

Снимка: БТА

Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“ в град Златарица отглеждат шафранов минзухар и вече имат първия си добив от скъпата кулинарна подправка и ценна суровина за медицината. Предстои сертифициране на продукцията във Франция и нейната продажба, а приходите ще бъдат вложени в екологични проекти и подобряване на материалната база за обучението на учениците.

Идеята за засаждането и отглеждането на шафрановия минзухар в златаришкото училище е резултат от участието на ученик от гимназията в конкурса „Моето стопанство“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на образованието и науката, разказа временно изпълняващият длъжността директор Невена Георгиева:

Предизвика голям интерес, спечели награда, така че ние, от ръководството, решихме да разработим тази идея и да я приложим при нас. В гимназията сме си обособили място от половин декар, където сме засели наши луковици, те бяха 100 килограма. В момента берем шафран, имаме вече около 40 грама добив - готов, изсушен шафран. Този шафран, който сме добили, трябва да бъде сертифициран в специална лаборатория, след това всичко, което ние придобием като количество ще бъде изкупено от тази фирма“. 

Фирмата, от която аграрната гимназия „Никола Златарски“ в Златарица купила сертифицираните луковици на шафрановия минзухар, консултира училището по цялата технология на отглеждането, беритбата и сушенето на близалцата на цветовете, от които се получава шафранът и поема реализацията на продукцията за първата година, обясни Георгиева:

Златарица, 17 ноември 2020 г. Снимка: БТА

Първата година инвестицията е най-голяма, защото се инвестира в закупуването на луковици. В последствие това, което се получава като готов добив на продукция не е толкова много. Да, скъп е този продукт, но в крайна сметка очакваме да имаме някакви печалби след три-четири, може би пет години. Тенденцията като цяло е да инвестираме в екологични проекти оттук нататък, защото предметът, който сме разработили в училище, се казва „Екологията и моето стопанство". Идеята е да инвестираме в материално-техническа база. Имаме голям парк, могат да се обновят тракторите в него, машините, които се използват в земеделието. Резултатите са добри, децата се стараят“. 

17-е десетокласници, които се грижат за полето с екзотичното растение, изучават технологията за отглеждането и добиването на шафран във факултативния час по предмета „Екологията и моето стопанство“. Целта на училищното ръководство е да направи нещо ново, с което да кандидатства за иновативно училище, за да се развива. „Желанието ни е в близките няколко години нашето училище да продължи да разраства своята дейност в областта на иновациите, за да дадем възможност на учениците ни да получат съвременно образование и да бъдат конкурентни на пазара на труда“, поясни Невена Георгиева.

Учениците и учителите продължават обучението си присъствено, но са подготвени и за дистанционно обучение по общообразователните предмети. Производствената практика се провежда на открито, присъствено, и в малки групи при взети противоепидемични мерки:

Учениците в гимназията са малко, защото Златарица е малко населено място. Можем да си позволим на този етап да бъдем присъствено. Ние нямаме такава висока степен на заболеваемост и на този етап успяваме с мерките, които вземаме на училищно ниво. Няма пропуски, даже напротив аз отчитам доста положителни качества на дистанционното обучение. Виждам, че като цяло колегите работят много усилено в тази насока, опитват се, мислят модерно да създават материали, които са атрактивни за учениците. Нашата цел наистина ще бъде децата да се чувстват комфортно и нищо да не им липсва“. 

Училище „Никола Златарски” в Златарица е създадено през 1919 г. като зимно земеделско училище. През годините минава през различни трансформации. От 2003 г. е Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. В момента в него се обучават ученици по специалностите „Монтьор на селскостопанска техника” и “Оператор на металообработващи машини”. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как спасиха езерото Сребърна от пресъхване?

Над 3 милиона кубични метра вода са постъпили в езерото Сребърна при акцията по принудително препомпване от река Дунав. Така бе предотвратено пресъхването на резервата в периода на екстремни горещини през лятото. В момента нивото на водата е около 80 сантиметра. Ако зимата е с повече валежи, екоекспертите очакват стабилизиране на..

публикувано на 13.11.25 в 11:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51