Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Снимка: БГНЕС

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители.

Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите.

С помощта на Общината и на дарители от частния бизнес бяха доставени необходимите консумативи

Много са чакащите пациенти, добрата новина е, че и донорите не са малко. Кръвният център във Варна снабдява с плазма цяла Североизточна България.

"Ние така или иначе поемаме ангажимент да обслужваме Североизточна и Източна България", каза д-р Жанина Йорданова, директор на Кръвния център.

Областният управител на област Добрич Красимир Кирилов и съпругата му са сред дарителите. Те са преминали през заболяването.

"Дарявах преди седмица и половина в София. Няма нищо опасно, цялата процедура в София отнема около 2 часа. Първо ти взимат малко кръв, пускат едни изследвания, в рамките на 5-10 минути казват - кръвта ти съдържа достатъчно антитела и след час те викат да дариш плазмата, което отнема 40-50 минути", обясни Красимир Кирилов.

Мария Маринова е служител на МВР във Варна, смята, че е неин морален дълг да дари кръв. Прекарала е коронавируса в домашни условия.

"Имам близки, които бяха в болница, много тежко, много продължително и затова аз, след като съм имала късмета да изкарам добре - с температура бях, с болки в цялото тяло, със силно главоболие няколко дни, но вкъщи", допълни Маринова. 

Областният управител на Варна Стоян Пасев съобщи, че за изминалата седмица само 22 души са отговаряли на критериите за даряване на кръвна плазма. Проблемът е, че повечето кръводарители не отговарят на изискването да са изградили достатъчно антитела.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Извличане на плазма в Италия

Продължава кампанията за оборудване на кабинет за кръвна плазма в Плевен

В Плевен продължава кампанията за оборудване на кабинет в Центъра по трансфузионна  хематология за извличане на кръвна плазма в помощ на болни от коронавирус. Междувременно започна и обучението на специалисти, които ще работят в новия кабинет. До..

публикувано на 27.11.20 в 16:35

До дни България сключва договор за още два апарата за кръвна плазма

До дни България ще сключи договор за нови апарати за реконвалесцентна плазма, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на Деветия Национален конгрес на пациентските организации. Осигурени са средства за  консумативи на всички центрове по..

публикувано на 27.11.20 в 16:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Петкова

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе. Екипът предоставя социални услуги и е в основата на усилията за деинституционализация на децата в България. Малко известен факт е, че след случая "Могилино", разкрит от британската..

публикувано на 20.10.24 в 08:01

Трънливото виноделие на Тодор Костадинов от Боровци

Тодор Костадинов от село Боровци, между Монтана и Берковица, е пазител и изследовател на местни стари сортове лози , както и самоук винар. Посветил се е на винени експерименти, някои от които официалните винопроизводители трудно си позволяват...

публикувано на 18.10.24 в 07:20

Писателката Марина Константинова и легендите за румънската кралица Мария Единбургска

През 2024 г. се навършват 100 години от изграждането на архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик, който възниква като резиденция на румънската кралица Мария /1875-1938/.   Тя го нарича с турското име „Tenha Yuvah”, което в превод означава..

публикувано на 17.10.24 в 17:55

Размислите на един квартален автомонтьор

Трябва да се преразгледа цялата организация на движението . По магистралите у нас скорост над 120 км/ч е опасна , съгласен е инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Потребителите на транспортната система и тези, които ни я..

публикувано на 15.10.24 в 11:21
Емилия Юкер

Емилия Юкер: Ние можем да бъдем само българи, където и да сме по света

В този епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности"  талантливата  и многостранна Емилия Юкер преминала през Америка, завърнала се отново в Европа, спечелила уважението и признанието  и на  Германия, не изневерила на любовта си към  България ни..

публикувано на 14.10.24 в 14:46

"Не се знае кой кара влака в Странджа". Защо НПО върши работа на институции?

В сравнение с предходни години, през настоящата туристопотокът в Странджа е много по–голям. Това отчитат от туристическото дружество "Насам-натам". Преди 4 години дружеството е започнало да реализира своя стратегия да възстанови стари туристически..

публикувано на 11.10.24 в 07:14
Самуилова крепост край Петрич

Костите на цар Самуил - между "гробоманията" и политическата употреба

За историческата наука няма съмнение, че Самуил е един от най-великите български царе в Средновековието. Това потвърдиха с нови доказателства учени от цяла Европа на международна конференция, посветена на 1010-годишнината от управлението на..

публикувано на 10.10.24 в 09:06