Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мальовица - кауза или интереси

Снимка: БГНЕС

Какво се случва след конкурса за отдаване под наем на националния учебен център на Мальовица, известен като Централна планинска школа или ЦПШ?

Председателят на асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ Любомир Попйорданов заяви пред БНР, че решението е взето противоуставно и противозаконно.

„Без мнозинство е взето такова решение. Поради липса на кворум това решение е противоуставно", обясни Попйорданов. По думите му става дума за наем на сграда, която се намира върху терен, принадлежащ на бизнесмена Христо Ковачки.

Като публична собственост сградата е била създадена през 1965 година и предоставена за управление на Българския туристически съюз. „Целият този фонд, който е бил предоставен за управление, е в упадък“, каза Попйорданов, според когото мястото тъне в разруха, а за сградата през годините са давани много пари, но те са отишли „в канализацията и в разни джобове“.

Сградата трябва да бъде запазена като учебен център и да развива планинарската култура, категоричен е Любомир Попйорданов. Какви са неговите опасения:

Това, което си представяме, е, че този курорт, който беше за хора, които обичат планината, семейства и т.н., постепенно ще промени своята посока на развитие. Може да стане дори затворен комплекс. Дори няма да бъде и Банско. Ще бъде нещо съвсем различно.“

Ако Министерството на земеделието развали заменките, Ковачки няма да има право да претендира за всичко, което се намира върху земята – включително ЦПШ, включително хотел „Мальовица“, ски пистите и гората, в която се извършват сечи, подчерта Любомир Попйорданов.  

Запитан сигурен ли е, че именно Христо Ковачки е собственик на въпросните парцели, Попйорданов посочи:

„Неговото име стои съвсем ясно зад тези сделки. Това, което не знаем, е кой стои зад този договор за концесията на учебния център.“  

„Името Христо Ковачки не съществува в договорите, които сме подписали. Три фирми кандидатстваха. Условията са публикувани във вестник „Капитал“ тази неделя, срокът е десетгодишен“, обясни в ефира на „Хоризонт“ инж. Румен Драганов, изпълнителен секретар на Българския туристически съюз. Той каза, че няма концесионен договор. „Става въпрос за договор за сътрудничество и съвместна дейност.“

Наемната цена е 11 600 лева месечно без ДДС, уточни Драганов.

БТС има нотариален акт за собственост на сградата, потвърди още той.

Школата запазва своите функции като школа, освен това възстановяваме музея „Христо Проданов“. Имаме специално помещение за оборудване, което е за алпинисти, безплатни нощувки за преподавателите в школата. Ще обучаваме планински водачи, екскурзоводи, ски учители и аниматори“, увери Румен Драганов.

Снимка: БГНЕС

По думите му Мальовица ще стане петият ски курорт в България след Витоша, Пампорово, Боровец и Банско

Има натрупване на три различни случая, които водят до монополизация, подчерта Вера Стаевска от „Зелени закони“.

От една страна са ЦПШ и влековете, които сега се дават под наем за 10 години. Вторият момент е ловната концесия за участък от над 50 хиляди декара. „От тази година той също е на фирми, свързани с Ковачки“, обясни Стаевска в предаването „Хоризонт до обед“.

От бившите държавни гори в ски курортите Мальовица и Боровец 3 441 декара вече са частни и са собственост на три дружества, свързани с Христо Ковачки, изтъкна тя, като се позова на анализи на „Зелени закони“.

Имотите, които са заменени, наистина са във формата на писти. С едно горчиво чувство на хумор да погледнем заменените държавни гори как наистина оформят за всяка от трите фирми писти, които съвпадат с това, което беше планирано като курортно-туристическа локализация Говедарци-Мальовица“, добави Вера Стаевска.

Трите мнения по казуса с учебния център на Мальовица чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време. Уникалният парк се намира в близост до..

публикувано на 16.06.24 в 04:29

Синигер призовава софиянци: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

"Премини на зелено" е мотото на образователен графити стенопис в близост до Южния парк в София . Изобразеният синигер призовава софиянци: "Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре". "София е по пътя към своята зелена трансформация от доста години и се сблъсква с доста затруднения. Изключително важно е да премине и..

публикувано на 13.06.24 в 19:08