Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две десетилетия БНР връчва годишните награди „Сирак Скитник“

Снимка: Владимир Тренчев


В Деня на Радиото поредицата празнични репортажи, посветена на 50-годишнината на програма „Хоризонт“, продължават с историята на наградите „Сирак Скитник“. 

Престижното отличие е учредено през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия.

Вече две десетилетия годишните награди на БНР са мярка за стандарт и качество, гордост и удовлетворение от постигнатите успехи. С отличието са награждавани емблематични имена в родната радиожурналистика, доказали своя професионализъм и безспорна обществена ангажираност.

„БНР - медия за мислещите хора, медия за хората с въображение – Националното радио, бидейки Властелин на ефира, може да бъде български светилник“ – това казва при награждаването емблематичният журналист Божана Димитрова.

Престижното отличие носи името на Панайот Тодоров Христов, познат с артистичния псевдоним Сирак Скитник - първия директор на Радио София

Освен за радиожурналистика надпреварата се провежда в още две категории - колективно отличие за професионализъм и голямата награда Сирак Скитник. Първият ѝ носител е писателят, военен кореспондент и дипломат Богомоил Нонев, заемал поста директор на Българското радио в периода 1966 - 1968 година.

Следващият награден е проф. Веселин Димитров - дългогодишен журналист в БНР, преподавател, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет.

Проф. Димитров е първият български радиожурналист водещ на информационно-музикална програма - „От 6 до 8 сутринта“. В съавторство създава радио поредиците „България - дела и документи“ и „Разговор с вас“.

Сред носителите на отличието са композиторът Вили Казасян, поетът Валери Петров, основателят на Детския хор на БНР академик Христо Недялков, както и журналистът Райна Константинова, бивш директор на радиодепартамента в Европейския съюз за радио и телевизия.

През 2015 година по идея на тогавашния генерален директор Радослав Янкулов с голямата награда са отличени всички ръководители на Радиото

През 2020 година настоящият генерален директор на БНР Андон Балтаков връчи специална награда за последователно отстояване на истината и свободата на изразяване през 2019 на програма „Хоризонт“, като заяви:

„С убеденост и плам в мисията си на обществена медия „Хоризонт“ и БНР отстояха поредната буря, за да защитят една от изконните човешки ценности - свободата на изразяване“. 

Още по темата в звуковия файл. 

Марин Данев, Чавдар Каришев, Даниела Късовска, Мартин Минков, Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03