Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов:

След 13 май потребителите могат да си искат парите от туроператорите за неосъществени пътувания

Обществото е поляризирано дали да пази чиста околната среда

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

До 13 май тази година беше отсрочката за туроператорите по Закона за извънредното положение, да заплатят на хората, които не са си получили парите за неосъществени пътувания. Това поясни пред БНР Богомил Николов от "Асоциация активни потребители".

"Ние искаме да обърнем внимание на темата, че държавата отпусна на туроператорите 49 млн. лв., но по техни данни задълженията към потребителите им са около 150 млн. лв., тоест те могат да покрият само една трета от задълженията си към хоратаИ за нас въпросът остава нерешен. Потребителите трябва да знаят, че те имат пълното право да си поискат парите от съответния туроператор. Има различни хипотези - ако се заведат дела, връщането на парите ще се забави с години, ако пък фалират туроператорите, това пак не е добре пак за решаване на проблема", подчерта Богомил Николов.

Пластмасата се оказва един от най-големите и опасни замърсители, изтъкна в предаването "Преди всички" Богомил Николов във връзка с отбелязването днес на Световния ден на потребителите. Мотото тази година е "Да опазим Земята от пластмасата".
"Пластмасата се оказа, че превзема и микросвета, защото, като се разпада, тя превзема все по-голяма част от океаните, после попада в рибите, които ние поставяме на трапезата си. И тези наши постъпки се връщат като бумерангОт юли месец вече няма да можем да ползваме пластмасови пособия за еднократна употреба, с директива на ЕС се налага това, част от пластмасите в същото време могат да се преработват и фирмите трябва да рециклират тези пластмаси, като трябва да се търсят и други не толкова опасни продукти, които да заместят пластмасата", каза Николов.

По думите му сякаш обществото става все по-поляризирано по опазването на околната среда - едните бързат да е чисто, но има други, които мърсят и то сякаш нарочно.

"Всъщност ние трябва да уважаваме и да поощряваме хората, които се грижат общото пространство да е чисто, да да караме другите да се срамуват от това, че мърсят... И затова аз не мога похваля гражданите. Иначе аз вярвам повече в убеждението, а не толкова в глобите и санкциите за замърсяването на околната среда". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ние открихме сухо мляко в прясното мляко, което е неприемлива практика. Според наше проучване от 17 тествани млека в 14 има сухо млякоНяма засега данни колко може да се постави в млякото и затова искаме да се постави дебат по темата. Надявам се да се въведе норма и метод и за изпитване, и да има официален контрол", допълни още Богомил Николов. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19