Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановена е фериботната връзка Силистра - Кълъраш

Илиян Великов, зам. областен управител: Дано най-сетне има чист въздух за силистренци

Снимка: Незабравка Кирова

След десет години пауза в началото на седмицата е възстановена дейността на фериботния терминал Силистра Кълъраш, намиращ се в района на близкото село Айдемир.
Досега ТИР-овете преминаваха през жилищни квартали на Силистра към граничния пункт с Румъния и това притесняваше жителите на града.

Трафикът е пренасочен към фериботния терминал, построен през 2007 година. Порт, чиято дейност бе краткотрайна и бе преустановена преди повече от десет години, защото концесионерите не се разбраха за цените и транспортната връзка бе прекъсната.

Досега целият трафик преминаваше през ГКПП „Силистра-Остров“, който е в самия град.

Незабрвка КироваИ всичко беше наред допреди 5 години, когато ТИР-ове заляха града, докато траеше ремонтът на Дунав мост, и продължиха да ползват този маршрут като удобен за връзка със северната ни съседка, с Молдова, с Украйна.

Организирани бяха десетки протести от страна на гражданите и поредица от срещи на различни нива от страна на властите с цел решаване на проблема.

"Положени са много усилия, дано така да остане и занапред, силистренци да имат чист въздух и фериботът да работи", каза в предаването "Преди всички" заместник областният управител на Силистра Илиян Великов.

Незабрвка Кирова"Това ще е едно облекчение за нашите съграждани", каза в "Преди всички" кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.

"Желанието на гражданите успя да се реализира. Инфраструктурата сега е много модерна и отговаря на европейските изискванията, сега е добре и за ТИР - овете и за гражданите на Силистра", сподели в "Преди всички" и председателят на Фондация „Човек, природа и здраве“ д-р Недко Белев, един от организаторите на гражданските протести срещу ТИР-овете.

Работното време на този етап ще бъде от 8 до 20 часа.

От понеделник до вчера на обед през кей бяха преминали 132 камиона, като само през първия ден те са били 83. Което показва, че превозвачът изпълнява декларирания капацитет от средно 80 камиона на ден, съобщиха от Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура, които стопанисват фериботния терминал.

Незабравка КироваЗа разлика от радостните граждани собствениците на транспортни фирми и шофьори негодуват от новото положение и изчисляват бъдещите загуби.

"За мен не е празник, цената ми се вдигна двойно на преминаване, освен времето за преминаване е по-малко, трафикът се премести към Русе, но нито там, нито тук ще върви графикът", казаха в "Преди всички" шофьори на тежкотоварни автомобили.

През КПП-то в самия град ще преминават само леки коли, автобуси и пътни превозни средства до 3,5 тона, както е било и  преди.

Още по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

От понеделник отново тръгва фериботната линия от Силистра до румънския град Кълъраш

След няколкогодишно прекъсване, Фериботен терминал Силистра възстановява своята дейност по фериботна линия от Силистра до румънския град Кълъраш от понеделник, 15-и март 2021 г., съобщиха от Пристанищна инфраструктура. Очаква се това да реши..

публикувано на 12.03.21 в 19:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път..

обновено на 12.05.24 в 04:59