Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

Снимка: личен архив

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво земеделие под управлението на Фондация „Ботаника Лайф“:

„Това беше едно добре планирано завръщане още от момента, в който взех решение да отида във Великобритания. Аз отидох съвсем целенасочено, за да завърша своя докторат и да натрупам опит в академичния живот. Имах възможност да преподавам, да участвам в изследователски проекти, но всичко беше с цел да науча нещо ново, да науча нещо от живота и рано или късно да се завърна в България“, каза за БНР Апостол Апостолов.

Снимка: личен архив

В предаването „Графити по въздуха“ той подчерта, че полученото наследство от баща му - къща, земеделски земи, решил да ги използва за създаването на Центъра:

„Това е нещото, което искрено ме е водило в моите желания да сътворя нещо. Човек си дава в един момент сметка, че животът тече много бързо и ако той не направи нещо смислено и не остави нещо смислено, може би неговите наследници ще го разкритикуват по някакъв начин или може би не е живял истински“.

Снимка: личен архив

Проектът за създаването на Центъра започнал през 2015 година и досега Апостол Апостолов получава подкрепа от съмишлениците си за всички дейности.

Аз не съм си представял никога, че след академичната си работа в Англия ще се занимавам с проектиране на сгради, на градини, със строителство и с такива големи неща, но човек се учи. Докъде стигнахме - имаме съвсем новопостроена сграда, направена, така че да отговаря на всички стандарти за един съвременен обучителен център, със семинарна зала, с места, в които всеки, който дойде, може да нощува при нас“.

Снимка: личен архив

Той подчерта, че основната цел на Центъра в село Надарево е да помогне на младежи, за да намерят професионално развитите. Според статистиката над 300 хиляди младежи не учат, не работят, не са включени в професионално обучение.

„Това са хора, които нямат ориентация накъде да тръгнат по какъв път да поемат. Може би са отпаднали от образователната система в по-ранен етап от своето развитие. На много от тях им трябва малко, някой да им подаде ръка, да им покаже какво могат те самите, за да се справят сами и това искаме ние да правим с нашата дейност в Надарево. С тези работилници, чрез обученията по устойчиво земеделие ще сме най-щастливите хора, ако който дойде при нас открие своя път на развитие“, допълни Апостол Апостолов.

Той е доктор на науките по социология от университета в Бирмингам. Работил е в изследователски екипи в Лестър и Оксфорд.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59