Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов живот за 2-годишният Мани след успешна операция

Снимка: http://eq-bg.org

Историята на 2-годишният Мани започва трудно без надежда, без вяра, без любов.

„Запознахме се с него, той беше още в родилното отделение, когато ни се обадиха със сигнал, че детето е изоставено и е с доста екстремна хидроцефалия, която не подлежи на операция“, каза за БНР Елена Петкова от Сдружение „Еквилибриум“.

Хидроцефалията означава екстремно нарастване на обиколката на главата, което се отразява на цялостното развитие и събиране на вода в подкорието на главичката.

След консултация с представител на отдел „Закрила на детето“ и УМБАЛ „Канев“ в Русе е взето решение детето да бъде прието в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа към „Сдружение „Еквилибриум".

„Така Мани се появи в нашия Център, като мнението на русенските лекари беше, че категорично главичката не подлежи на операция, с което ние не се примирихме. Направихме допълнителна образна диагностика и се свързахме с д-р Цеков в Клиника “Токуда“в София. Изпратихме му записите на изследванията и преценката на лекаря, който е специалист в тази област, беше за наше щастие, че той се наема да направи операцията и по негово мнение хидроцефалията подлежи на операция. Мани още не беше навършил 2 месеца, т.е. октомври 2019 беше направена операцията в „Токуда“ в София и тя се оказа успешна“.

Преди да бъде направена операцията главата на детето се е увеличила с 12 сантиметра, което е неблагоприятно за детето.

„За щастие преди няколко месеца успяхме да го изведем в приемна грижа, тъй като за него това беше най-доброто развитие. Стигнахме до приемната грижа, поради факт, че майката на Мани, която първоначално се беше отказала от него, но ние не се отказахме от нея и продължихме да поддържаме контакт и да я държим в течение за всичко , което се случва с детето ѝ. Настояхме за онлайн срещи между майката и детето. Той като че ли разпознава гласа ѝ, защото много се радва, когато тя му говори през компютъра и за нас има огромно значение. Майката към настоящия момент е в чужбина, но се надяваме, че като си стъпи на краката ще се съберат отново заедно, което ще е най-доброто развитие на историята на Мани“.

Човекът, който с усърдие успява да се свърже с лекарите в София и да му намери дом  е Милена Неделчева.

„Той нямаше друг шанс и всичко се случи по възможно най-благоприятния начин“.

Тя разказа, че Мани винаги се е събуждал с усмивка, докато е бил в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа.

Теменужка Колева е приела детето в дома си:

„Аз за него нищо не знаех, нито го бях виждала. Попитаха ме по телефона дали ще взема дете с хидроцефалия и аз казах- да“.

По думите ѝ Мани разбира почти всичко.

„Много е спокоен“.

Теменужка Колева изрази надежда майката на Мани да поеме грижата за дете си.

Мани след дни ще празнува втория си рожден ден. Без вярата, надеждата и любовта на хората около него това нямаше да се случи. И тази битка на Сдружение „Еквилибриум" си е струвала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02