Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията

Най-голямо влияние за инфлацията в българската икономика идва от ЕЦБ

Стоян Панчев
Снимка: Силвия Великова

"Инфлацията е по-опасна от пандемията, тя е по-голям проблем, защото не се разбира първоизточникът ѝ и не се признава, че това е политиката на ЕЦБ. Докато при пандемията има консенсус по това откъде идва и как можем да се справим с нея, ясно е, че ваксинирането намалява смъртността и т.н. При инфлацията знаем какво трябва да се направи, но проблемът не се признава, защото има натрупани дългове и има изкривявания в световното стопанство, които не позволяват на централните банки да нормализират своето поведение". Тази теза представи пред БНР икономистът Стоян Панчев от ЕКИП - Експертен клуб за икономика и политика.

Той заяви, че най-голямо влияние за инфлацията в българската икономика идва от Европейската централна банка, т.е. от еврозоната, защото България участва в общия пазар. Той обясни, че в стопанската история инфлацията произлиза от агресивна парична политика на тези, които произвеждат парите, това са централните банки:

"Когато в еврозоната се създава голямо количество пари, в същото време в страните от еврозоната имаме фискални програми на правителството, чрез които тези пари влизат в икономиката, скачат и цените, защото се вдига търсенето на различни стоки и услуги".

Според Панчев ценовото равнище през 2022-ра ще се запази и постепенно ще се покачва, но не прогнозира резки скокове.

Икономистът изказа притеснения от противоречия между заявеното от Асен Василев в предизборната кампания на "Продължаваме промяната" и договореното на експертните дискусии в преговорите за съставяне на управляваща коалиция.  

"Забавянето на Бюджет 2022 не ме притеснява. Големият въпрос е как ще се финансира дефицитът. Очевидно ще се взема допълнителен дълг, но дали това ще е временен дълг, т.е. ще имаме някакви плащания, които след това ще бъдат балансирани с приходи. Ако е така, какви ще са тези приходи. Ако ще вдигаме данъци, на кого и защо. Тези въпроси стоят без отговори", коментира той. 

Интервюто на Людмила Железова със Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05