Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Дадикозян: Решението на Русия е начинът за мирен развой на конфликта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Решението на Русия е единственият начин за мирното разрешаване на конфликта и с него се създават условия за по-нататъшни преговори". 

Това каза пред БНР Марина Дадикозян, обобщавайки мнението на руснаците, които живеят в България. Дадикозян е председател на Федерация "Съюз на съотечествениците" в България. 

Тя подчерта, че от страна на Украйна се е водел обстрел на Донбас и това е причинявало смъртта на мирни жители, а сега напрежението би трябвало да спре. 

"Не трябва да загиват мирни хора". 

В предаването "12+3" Дадикозян изрази позиция, че струпването на руски войски по границата с Украйна е действие, с което се цели избягването на пълномащабна война:  

"Путин прави всичко възможно за разрешаване на конфликта по мирен път. Руският народ е миролюбив народ, преживели сме тежки времена, никога не искаме да има война, искаме всичко да се решава по мирен път. Действията на Путин и на правителството водят към това - да се избегнат военни действия". 

Интервюто с Марина Дадикозян можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румъния увеличава минамалната заплата - около 1454 лева

От 1 юли минималната заплата в Румъния става 3700 леи - около 1454 лева. Увеличението беше гласувано от правителството в Букурещ,съобщава Радио "Румъния". В момента приблизително 760 000 служители се възползват от минималната брутна заплата, гарантирана при изплащане, каза правителственият говорител Михай Константин, който пожела да уточни, че..

публикувано на 06.06.24 в 16:39
Министърът на правосъдието Мария Павлова провери подготовката за предстоящия вот в затворите в Стара Загора и в Сливен.

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на вота в неделя

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на предстоящите в неделя европейски и национални избори.  Служебният правосъден министър Мария Павлова провери на място как върви подготовката за вота в затворите в Стара Загора и в Сливен, съобщиха от ведомството.  По данни на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към 5 юни задържаните и..

публикувано на 06.06.24 в 16:34

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.  Инцидентът е станал през изминалата нощ.  В късния следобед МВР излезе с подробности по случая. Стрелбата е станала около 2:30 тази сутрин на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Уточнява се, че служители от Областната дирекция на МВР дали знак за..

публикувано на 06.06.24 в 16:29
Вицепрезидентът Илияна Йотова и турският посланик Мехмет Саит Уянък

Вицепрезидентът Йотова се срещна с турския посланик

Възможностите за повече съвместни културни инициативи между България и Турция обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият турски посланик Мехмет Саит Уянък. Посланик Уянък е представил предложението на южната ни съседка за откриване на турски културен център у нас, както и на български културен център в Турция.  Вицепрезидентът..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София. Инцидентът е станал в понеделник. Ученичката е била нападната от три момичета и едно момче, които заснели с телефон случващото се.  Лелята на пострадалата разказа пред Българското национално радио: "В понеделник ми каза детето – "лельо, в 14.00 часа дойдоха" защото точно тогава..

публикувано на 06.06.24 в 16:06

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и..

публикувано на 06.06.24 в 15:59

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта - първото намаляване от 2019 г. Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто. Това е първото намаляване на референтните..

публикувано на 06.06.24 в 15:46