Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-20 юни 2022

Христо Цветков
Снимка: Организатор

Нов рекорд беше записан в едно от най-популярните състезания по планинско бягане и колоездене у нас - "Обиколката на Витоша". Христо Цветков измина почти 100-километровото трасе за по-малко от 8 часа, което се случва за първи път в историята на планинския ултрамаратонХристо записа втора поредна победа (и трета общо от участията си) и втори пореден рекорд - тази година той финишира с време 7:45:34.


"Малко съм разочарован, че не успях да бягам под 7:40, бях готов за такъв резултат. Но условията в последните двадесетина километра бяха много лоши... През цялото време бягах. Втора година успявам да го бягам цялото (трасе - бел.ред.)" - каза Христо пред БНР. Той счита, че ако следващата година е "суха", има реални шансове за резултат под 7:30.


При жените победи Надежда Ангелова, бивша състезателка по джудо. Тя измина трасето за 9 часа и 19 минути, и около 2 минути не й достигнаха да подобри сегашния рекорд, на Мария Николова.


Повечето от фаворитите се отказаха заради калта в част от трасето. Финиширали участници споделиха пред БНР, че особено са се затруднили в последните 30 км именно заради калта.


Стартът на бегачите беше в събота, минута преди полунощ, а часове по-рано, в 6:00 сутринта същия ден стартираха колоездачите - там победи Емил Стойнев, който навъртя 100-те километра за 4 часа и 3 минути. При жените първа финишира Христина Козарева - 5:26:50.

В дуатлона победители станаха Самуил Вълев (14:46:27) и Деница Зайкова (18:36:39).

Това беше 39-ото издание на “Витоша 100”. Участваха над 2500 състезатели.


Христина Козарева


В столичния парк “Св.св. Петър и Павел” се проведе световното състезание по 10-дневно и 6-дневно бягане. По регламент участниците въртяха обиколки, всяка от които по 785 м, като можеха да почиват, колкото решат.


В дисциплината “10 дни” Тодор Димитров измина 975 км, което прави по близо 100 км всеки ден, а по време на бягането Тодор отпразнува и рождения си ден. Ветеранът Ради Милев, на 74 години, записа най-доброто време в света в своята възрастова група (70+) - за 10 дни той измина 824 км. Още двама българи участваха в тази дисциплина - Андрей Стефанов “навъртя” 838 км, а Шопан Цеков - 605. В 6-дневното бягане Дийптакша Михайлов пробяга 411 км.

Победителят - Аndrea Marcato от Италия, успя да измине за 10 дни 1190 км.


Ради Милев


Александра Тоткова и Николай Русев (клуб "НСА") са тазгодишните шампиони на България по спортно катерене в дисциплината "трудност" при жените и мъжете. Държавното първенство се проведе в края на миналата седмица във Велико Търново. В провелия се по същото време кръг от Купа "България 2022" за деца - 12-13 г., победители са Ида Христоскова и Борис Бечев - и двамата от клуб "Алтиус". 


По света

Вече съобщихме за започналата експедиция на четиримата алпнисти Джеф и Прити Райт, Колин Хейли и Фабиан Бул в Каракорум, Пакистан. Тази седмица стана ясна и целта им. По информация на БНР те ще се опитат да прокарат в алпийски стил нов маршрут на връх К7-Централен (6858 м), който се намира в долината Чаракуза. През 2020 г. двойката Джеф и Прити Райт направиха премиера на неизкачвания връх К6-Централен (7155 м)


Денис Урубко и партньорката му Мария Кардел изкачиха девствения връх Кашмал (5975 м) в долината Шигар, Пакистан. Подходът е бил два дни и още толкова - изкачването, в алпийски стил. За Урубко това е аклиматизация за осемхилядниците Гашербрум 1 и Гашербрум 2, които смята да изкачи без употребата на допълнителен кислород. Линията е минавала през ръб, 40-45-градусов кулоар със скали и сняг, достигайки до рамо на 5450 м, където са бивакували. На следващата сутрин са преминали лавиноопасен участък с дълбок сняг, а при срутване на перваз Урубко е паднал няколко метра, но е бил удържан от партньорката си и всичко завършило благополучно. На върха свойката отпразнувала 6 години от началото на връзката си, както разказва алпинистът с полско и руско гражданство.


Денис Урубко и Мария Кардел


Близо 34 тона боклук беше събран от Еверест и още 3 от най-високите върхове в Хималаите в тазгодишната кампания за почистване, организирана от непалската армия. От тези 34 тона отпадъци над 26 тона са неразградими. Инициативата се провежда за трети път и в нея се включиха близо 80 души. За 2 месеца (от началото на април) те очистваха районите на Еверест, Лхотце, Манаслу и Канчендзьонга, а боклукът беше транспортиран в Катманду. Там той ще бъде разпределен и част от него ще бъде предаден за рециклиране. Само Еверест тази пролет беше изкачен от близо 700 души.

Освен отпадъците, от района на върховете са свалени и две тела - те са били под връх Канчендзьонга и са пренесени в болница, за да бъдат идентифицирани.


Подготвя се дигитален архив на българските изкачвания на върхове. В началото на годината екипът на сп. 360 издаде книгата на Сандю Бешев “Българи на големите върхове по света”, а с приходите от нея иска да финансира създаването на специализиран сайт с пълната информация за българските изкачвания. ”Целта е да се съхрани и дигитализира архивът на доц. Бешев, събиран в продължение на 70 години, и да се даде възможност за редакция и допълване на записите”, посочват от 360. Проектът ще бъде представен на 22 юни, от 19:00 в Дома на киното в София.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02