Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се запознаем с различните деца на България

| обновено на 30.07.22 в 09:19
Снимка: Анна Йончева

Излезе нов тираж на фотокнигата "Да се запознаем с "различните" деца на България". Тя се разпространява безплатно и има за цел да научи децата в норма, техните родители и учители как да общуват с децата с дефицити в развитието си

Книгата е разделена на сектори по заболявания, като синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна атрофия, слепота, глухота или епилепсия. Във всеки раздел има снимки на деца с едно и също заболяване, както и кратък разказ за тях, с който те се представят на света. След всеки раздел има и кратко обяснение какво представлява конкретното заболяване. Там изрично пише и че тези деца не са заразни, което значи, че няма причина да ги избягваме.

В сектора "Приятели с умствена изостаналост" се запознаваме с Анди. Той е на 13 години, има по-голям брат и учи в специална образователна институция. Както пише в представянето му - той обича да хапва вкустийки, да слуша детски песни и да пътува надалеч - като много други деца в норма. 


Анди обаче не може да говори, разказва майка му Катя Кутянова, която се е посветила на неговото отглеждане:

"Той е с тежко умствено изоставане. На развитие е някъде около 2-годишен. Той е много емоционално дете, много добродушно. Обича да е сред хора, обича да е сред учениците си. Бихме искали хората в България да престанат да се плашат от непознатото. Голяма част от тях наистина нямат капацитет да участват активно в живота, но един много голям процент имат необходимата сила, интелект да бъдат част от нас."

За да имат шанс децата с увреждания и да намерят своето място в обществото, Анна Йончева и Ваня Тодорова започват инициативата "Да се запознаем с "различните" деца на България". Анна е автор на снимките в книжката. Тя организира фотоизложби с усмивките на децата и събира средства за тях.  Ваня е председател на фондация "Можем заедно", която организира различни благотворителни кампании в помощ на децата с увреждания. 

Анна и Ваня с помощта на доброволци и спонсори издават и разпространяват безплатно книгата, като същевременно правят беседи в училища в цялата страна и запознават ученици и техните учители с децата със специфични потребности. Целта е да ги научат да разбират и приемат различните.

"Всяко от децата обикновено споделя, че е имало допир с такъв съученик или приятел или на море и как се е почувствал. Получава се един доста непринуден разговор. Изводът от тези разговори е, че самите деца нямат нищо против да общуват, просто те не знаят как, изпитват лек страх както те, така и техните родители. Когато те видят тези деца, които са в книжката, или деца на изложбата, те си общуват, те свикват един с друг и нямат против. Това е един път към приемането.“

Това разказа Ваня Тодорова, която също така e инструктор по конна езда и помага на деца с увреждания чрез терапия с коне. Именно в конна база "Ахил" в един горещ, неделен ден се запознах с Вальо. Той е на 12 години с епилепсия и най-много обича конете:

"Най-много обичам да галя кончетата. Любимият ми кон е Перла, защото е чисто бяла", сподели Вальо, който благодарение на Ваня, терапията с коне и срещата с повече хора вече комуникира свободно.

'В началото като дойдохме, той беше много притеснен. Беше го страх и от животните, но сега се чувства много уверен, много спокоен", каза майка му Искра Благоева:.

"Душата на всяко дете е безкрайна вселена, която чака да бъде открита" е посланието на книгата "Да се запознаем с "различните" деца на България", а аз си пожелавам - нека всички да станем откриватели.

Историята на различните деца чуйте разказана в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53