Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учени изследваха националното културно наследство в чужбина

Изследвани са трансграничното религиозно поклоничество в манастирите

Снимка: Виктория Петрова

Учени в областта на българския фолклор, етнография, култура и изкуство реализираха проект на тема „Конструиране на националното културно наследство в чужбина. Трансгранични поклоннически и възпоменателни практики“. В Етнографския музей при Българската академия на науките в началото на седмицата бяха открити 12 табла, съдържащи текстова и визуална информация за десетки, посетени места извън граница. Сред изследваните обекти са българските военни гробища в Северна Македония и Добруджа; места, носещи паметта за Кирил и Методий и техните ученици в Италия, Германия, Чехия, Албания и Северна Македония; следите от Волжка България и паметта за Алцек в Италия; гробът на цар Самуил на остров Св. Ахил; българските църкви в Румъния; стъпките на Гоце Делчев, Пейо Яворов и Капитан Петко Войвода в днешна Гърция и други.

"Това бяха теренни изследвания в различни държави. Колегите пътуваха и наблюдаваха тези практики, изследваха как се случва, наблюдаваха, анализираха. Направихме доста сериозни библиографски проучвания на литературата, която е свързана с проекта Имаше и сериозна работа в архиви", каза за БНР ръководителят на проекта проф. Лозанка Пейчева.


Доцент Стефан Дечев, историк и преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", заяви.

"Както в съседни държави на Балканите, така и далеч от България в страни като Италия, Чехия и Словакия, Германия виждаме че има места, които са свързани с българското минало, с българската култура, с изтъкнати български политически и културни дейци, които трябва да бъдат част от българската култура".

Главен асистент д-р Таня Матанова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН допълни:

"В рамките на проекта изследвах трансграничното религиозно поклоничество в манастирите, които са близо до България -  в Словакия, Погановски, Темски манастир в Сърбия и в Македония ходихме до Осоговския манастир с колежката Марианка Борисова".

Повече може да чуете в звуковия фал.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тест цели да ни ориентира в политическия ни избор

Изборен компас , появил се по време на предизборната кампания, провокира политически сили и граждани да се срещнат в позициите си, решавайки тест от 55 въпроса. Тестът, създаден от Студентския клуб на политолога и инициативата "Стража" , цели да ни ориентира в избора ни днес. Около 25 хиляди души са попълнили анкетата, а броят на..

публикувано на 02.10.22 в 11:48

Очаква се в Турция да гласуват около 100 000 души. Броят на секциите е рекорден

Изборният ден в Турция започва с най-много секции зад граница , най-много машини и най-много предварително подадени заявления. За първи път след падането на комунизма секциите в Турция са 166 . В две трети от тях се гласува машинно – с  220 устройства. Рекорден е и броят на предварително подадените заявления – почти 26 хиляди ...

обновено на 02.10.22 в 11:07

А сега накъде? Няма необичаен ръст на пътуващите в изборния ден

На Централната автогара в София в изборния ден не се забелязват повече пътуващи от обичайния им брой. Много от пътуващите смятат, че страната ни има едни и същи проблеми от 30 години насам, като основният е неумението да се управлява държава. " Важно е да си дадем гласа, пък за кого – всеки си решава . Никой не се интересува от хората...

публикувано на 02.10.22 в 09:11

Как гласуват хората с увреждания и какво искат да се промени?

Бойкот на вота или гласуване по съвест – с такива нагласи са част от хилядите хора с увреждания у нас в днешния ден. Някои от тях упражняват правото си на глас независимо от обстоятелствата, с които трябва да се справят – да подадат заявление за гласуване с мобилна урна или да отидат на място в секция.  Подвижни секции има в населените места с..

обновено на 02.10.22 в 08:46
Володимир Зеленски

Зеленски обеща украинските сили да отвоюват още райони в Донбас

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.  В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че боевете в..

публикувано на 02.10.22 в 07:38
В много страни по света се провеждат демонстрации в солидарност към протестиращите иранци

Калоян Константинов: Иран се завърна към консерватизма заради неадекватните действия на Запада

"Познати в Иран споделят, че на много места протестите са смазвани със сила. Пребиват ги, гонят ги, арестуват ги. Има цензура навсякъде. Жените в Иран имат много права в сравнение с много мюсюлмански държави. Те са изключително образовани и са основна част от работната сила. Но моралната полиция, която се състои и от жени, и от мъже, е засилила..

публикувано на 01.10.22 в 13:13

Давид Енгелс за отхвърлянето на традициите и залеза на Западната цивилизация

Историкът Давид Енгелс е автор на книгите "Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа" и "Обновлението на Европа". Той е роден в Белгия през 1979 година. От няколко години живее в полския град Познан. Твърди, че Полша е нормална страна, за разлика от завладените от либерални крайности западно-европейски държави. Най- големият проблем на..

публикувано на 30.09.22 в 16:16