Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Лозанов: Необходими са 16 изтребителя, за да поддържаме охраната на въздушното пространство

Изтребител "Юрофайтър Тайфун" на испанските ВВС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Народното събрание се обсъжда придобиването на втората партида от 8 военни самолети Ф-16 Блок 70 (F-16 Block 70).

Oт БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че военната сделка крие рискове за българския бюджет и за националната ни сигурност.

Депутатът Румен Гечев подчерта, че нито един самолет от първите осем, все още не е доставен от американската страна и коментира: "Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лева, а може да става дума за много милиарди, тъй като доставчикът иска да му подпишем втори път празен чек".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" подчерта, че военните самолети са необходими са функционирането на Военновъздушните ни сили и посочи:

"Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да, те са на чертежи, но всъщност Блок 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората, които са в Българската армия, да осигурим тези самолети, те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на Военновъздушните сили“.

Проектът на решение за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет - втори етап е внесен от Министерски съвет. Ако бъде подкрепен, ще се изпълни целта за окомплектоване на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители Ф-16 Блок 70.


Дискусията за закупуването на изтребители показва, че депутатите преследват личните си и партийни интереси, а не тези на България. Това заяви пред БНР полковникът от запаса Любен Лозанов, който е пилот с над 30 – годишен стаж.

„Самолетът Ф - 16 е произвеждан от много години. Взел е участие в много бойни действия и се е доказал като изтребител. Моето лично мнение е, че са ни необходими 16 такива машини.

Подготовката на един летец струва около 7 милиона. Способностите му трябва да се поддържат постоянно. Той има нужда поне от 100 летателни часа годишно. Това не може да стане с 8 самолета.

Не можем да водим война със силен противник и с 16 самолета. По тази причина влизаме във военно-политическия блок на НАТО. Но с толкова можем да изпълняваме охраната на въздушното пространство, ако няма повишен риск“.

В сегашната обстановка, при която прекъсваме връзките с производителите на руските самолети, тренировките на летците може да се поддържат не повече от една година, поясни той.

„Възниква въпросът за т.нар. междинен изтребител. Ако прекъснем подготовката им, авиацията в България ще свърши и ако през 2025 година дойдат нови самолети, ние няма да имаме летци, техници и комуникационни специалисти“.

Най-добрият вариант е да вземем самолети под наем, смята полковник Любен Лозанов.

Така ще осъществим един интересен преход. Руската система на управление на самолетите е аналогова. Западните са с друга идеология на управление. Там има цифрова технология.

Разрешава се пилотите да летят на два, а понякога и на 3 типа самолети. Това означава, че нашите летци могат да започнат паралелно обучение за нов тип самолети и в рамките на 6 месеца да могат да преминат уверено на нов изтребител“.

Всякакви опити да се къса от военния бюджет не са приемливи, заяви той.

„Те ни доведоха до състоянието, в което сме сега. БСП винаги обясняваше, че са по-необходими пари за социални нужди. Искам да попитам Корнелия Нинова дали в Украйна се запазиха социалните преимущества. Отбраната трябва да бъде осигурена“

Цялото интервю на Снежана Иванова с полк. Любен Лозанов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03