Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Архитект: Държавата да даде приоритет за енергийното обновяване на културно наследство

Сградите, които са недвижимо културно наследство, изискват повече финансиране, посочи Десислава Димитрова

Снимка: Ани Петрова

Как да бъдат енергийно ефективни стари сгради, които са паметници на културата, ще обсъждат на международен форум български и италиански специалисти и институции.

Сградата на посолството на Италия в София ще бъде обновена по проект за енергийна ефективност.

"При нас липсва ясна схема за приоритетите при финансиране, свързани с  енергийната ефективност при сгради паметници на културата", уточни арх. Десислава Димитрова от регионалната колегия на Камарата на архитектите в София.

Обществеността в България възприема санирането само като топлоизолация, отбеляза арх. Димитрова пред БНР.

Снимка: Ралица Тачева, БНР

"Доста често би могло да се използват иновативни материали за обикновена сграда, за да повишим нейната енергийна ефективност. Това би могло да се постигне при сгради паметници на културата по съвсем друг начин – със специални мазилки и други неща, които да подобряват енергийната ефективност."

При некачествено изпълнение може да се стигне до увреждане на интериора, както и до промяна в статута на сградата, предупреди архитектът.

Арх. Димитрова е категорична, че участниците в този процес следва да са преминали допълнително обучение.

Снимка: Данаил Стоимиров

Тя е на мнение, че на административни сгради, които са културно наследство и са държавна или общинска собственост, трябва да се разглеждат приоритетно в Плана за възстановяване.

"И ако кандидатстват по проект две сгради и едната е паметник на културата, да се даде приоритетно финансиране и допълнително финансиране."

"При тяхното саниране реално ние правим и проект за тяхното съхранение. Затова държавата би трябвало да дава приоритет при финансиране на сгради недвижимо културно наследство", поясни тя в предаването "Преди всички".

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Костадинов, директор на БНР Бургас

Кирил Костадинов: Всички в БНР - Бургас работят с изключителна мотивация и удоволствие

"Не очаквах наградата, буквално в последния момент ми казаха да седна на първия ред и вълнението ми беше огромно, когато разбрах, че сме отличени , това вероятно ми и пролича!", каза за "Нощен Хоризонт" Кирил Костадинов, директор на обществената медия в Бургас , веднага след получаване на наградата. Екипът на БНР-Бургас беше отличен на..

публикувано на 28.01.23 в 14:39
доц. Александър Сивилов

"След края на историята" с Александър Сивилов: Забравеният Сталинград

Преди 80 години, на 2 февруари 1943 г., завършва Сталинградската битка. Това е едно от най-кръвопролитните сражения в историята на човечеството. В същото време то обръща хода на войната и довежда до победата на СССР и Западните съюзници в нея. Въпреки че за сблъсъка е писано и говорено много, повечето хора не знаят, че то е планирано от..

публикувано на 28.01.23 в 13:53
Калина Андролова

"По ръба" с Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България

Спомняте ли си една резолюция на ЕП, която наши евродепутати щедро гласуваха, и която с много ситни букви съдържаше натиск-препоръка да признаем македонско малцинство в България. Ставаше дума, че българската държава нарушава правата на ОМО Илинден-Пирин да осъществява политическа дейност в България. Напътствието беше поставено под чертата, за..

публикувано на 28.01.23 в 13:45

Коментар на Петър Волгин: Нексо-политика и безгръбначие

От няколко дни столичният умнокрасивитет е изпаднал в състояние на трескава възбуда. Причината за това е, че политическите представители на тази социална група – формациите ПП и ДБ – заявиха желание за съвместно явяване на изборите. Ако това намерение бъде осъществено и на практика, едно изключително тежко бреме ще падне от плещите на..

публикувано на 28.01.23 в 12:23
Мариан Карагьозов

Мариян Карагьозов: Турция има нараснало самочувствие за геополитическата си тежест

"Турция вече има нараснало самочувствие, по-различно разбиране за геополитическата си тежест ." Това каза в интервю за БНР журналистът Мариян Карагьозов. Турция: Нито Москва, нито Киев имат надмощие, за да спечелят войната Борбата срещу ислямофобията е една от важните задачи на турската дипломация, част от усилията на Турция да се..

публикувано на 28.01.23 в 11:04

Алекзандър Кларксън: Европа няма стратегия за Русия

Разбирателството между Франция и Германия винаги се е смятало за най-съществено за напредъка на европейската интеграция. Близките им отношения, които се развиват в края на 50-те години, бяха определени като "френско-германския мотор" на Европа. От работата на този "мотор" е зависело оцеляването на Европейската общност и съюз в множество..

публикувано на 28.01.23 в 10:25
Посещение израелският министър на туризма Хаим Кац в Банско - 2023 година

България и Израел имат шансове да разширят туристическото си партньорство

България и Израел имат всички шансове да  разширят туристическото си партньорство   в много по-широк спектър. Тази заявка даде по време на двудневното си посещение израелският министър на туризма Хаим Кац ,  който предпочете страната ни за първата си визита в чужбина. Във вторник той беше гост на планинския ни курорт Банско заедно с проф. Мариела..

публикувано на 28.01.23 в 08:15