Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ви е сладко на Бъдни вечер с традиционни ястия от Хасковско

Снимка: БГНЕС

Този толкова обичан празник – Бъдни вечер, носи неповторимата атмосфера на българското. Най-силно и ярко тя се усеща, освен вътре в нас, и като аромат от трапезата. Традиционни ястия от района на Хасково за празника бяха показани на кулинарна изложба "Традицията - стара и нова в Хасковския край". Организатор беше Народно читалище "Заря 1858-а".


С кулинарни изкушения се представиха 15 читалища от региона, но по масата бяха наредени над 50 ястия. Характерната храна, която слагат на трапезата на Бъдни вечер и Коледа в Хасково:

“Постна трапеза, орехи, варен боб, ориз, сушени плодове... На Бъдни вечер не трябва ястията да са прекалено много - седем, девет, единайсет. Излишно е да се повтарят нещата.”


В село Навъсен се тачи традицията:

“Правя тиквеник, после сърми, слагаме чушки - може да се напълнят с боб. Задължителна е питата. Отделно се слага лук, може и ябълки. Важен е и ошавът от круши, ябълки и джангурки.”

А какво слагат на коледния обяд в село Навъсен?

"Обикновено месни ястия, може да направят и пържоли или да се сготви свинско със зеле, дори кюфтета.”

Характерно в нашето село Навъсен е, че винаги за Коледа се коли прасе. Много вкусна става луковата манджа, защото се прави от прясно месо. В по-съвременните времена вече я правим в гювеч, но понеже на т.нар. “осмянка” навремето са се събирали много хора, са се използвали големи тенджери, в които месото са запържва с малко водичка, след което се добавя кромид лук, после чесън, след това подправките - червен пипер, най-накрая вино или оцет и се оставя да къкри, но на тих огън. Не се използва брашно. Но тогава са се събирали по 30-40 души на осмянка и е трябвал голям съд.”


В село Узунджово залагат на пълнената зелка:

“Приготвя се кисела зелка, като леко я попарвам, за да омекнат твърдините. Сварявам булгур и лахут, които леко ги запържвам и ги оставям да се сварят. След това разтварям зелката и между листата слагам от лахута и слагам да се запече .Правим също и украса, например свещички от картофи, който са постни, традиционни и могат да се консумират.”


Традицията се спазва в дома на Златка Господинова от Хасково, но тя прави съвременен прочит на рецептите - мекички със спанак. кюфтета от тиква цигулка и супа с пуканки:

В супата съм сложила батат картоф, пуканки, което е много важно,има малко тиква, има ленено семе, има сусам, но няма никакви изкуствени мазани. Всичко, което е сложено вътре, е естествено.”


На празника на кулинарите от Хасково се представи и организаторът Александър Милушев, председател на хасковското читалище “Заря” - с Катино мезе, поднесено в рима:

“Свинско половинка от плешката резни,

на къщата веднага с нож го нарежи.

Бекон стотина грама набързо надребни,

лук две глави и гъби 200 грама най-първо почисти.

Загрявам в тиган олио три супени лъжици,

месото вътре слагам, лука от две главици,

и всичко задушавам 15 минути.

В туй време си набавям останалите атрибути -

доматен сос - около 200 грама,

печурки - също около грама 200,

в тигана топъл смело ще наместя.

Заливам с вино бяло водна чаша,

то влиза също тъй в таз рецепта наша.

Поръсвам сол и чер пипер на вкус,

това в рецептата го зная наизуст.

Разбърквам и добавям и бекона,

15 минути и свалям всичко от котлона.

Сместа изсипвам в топло гювече,

на средна фурна то ще се пече,

че трябва му поне половинка час

на мазнинка да бъде - от опит зная аз.

В туй време кана със пелин червен наливам,

с готово Катино мезе при гостите отивам.”

И нека суетнята около трапезата да приключи сега.Смисълът е да се съберем с близките и да бъдем заедно в очакване на Рождество Христово - с надежда и любов.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:04

"Едни слепци гласуват за други слепци." Помагат ли изборите да прогледнем?

Днес, на традиционната неделна литургия, православната църква ще припомни на вярващите евангелското четиво, което разказва как Христос изцелил един сляпороден човек. През очите на библейския разказ, как се виждат предстоящите избори "2 в 1"? - отговорите следват в звуковата картина от репортажа на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова...

публикувано на 09.06.24 в 07:52