Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Столичната община предоставя съдове за разделно събиране на отпадъци в училищата в София

В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини

Кметът Йорданка Фандъкова в 51 училище
Снимка: Столичната община


Столичната община започва пилотен проект за предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал в училища. В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини.

Първите контейнери, които ще бъдат разположени вътре в училищата, са предоставени на 51 СУ „Елисавета Багряна“, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и 73 СУ „Владислав Граматик“.

"Всички 175 общински училища и 195 детски градини постепенно ще получат съдовете за разделно събиране на отпадъците. Разделното събиране е най-интелигентният начин за управление на отпадъците и е важно, за да направим града си по-чист", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и председателя на Столичния общински съвет присъства на предоставянето на първите съдове за разделно събиране.

Кметът Йорданка Фандъкова в 51 училище

Учениците от четвърти клас участваха в образователни игри като отговаряха на въпроси за разделното събиране. Водещи на викторината бяха Ива Стефанова и Симеон Колев. 

"Децата знаят, че разделното изхвърляне на отпадъците е най-добрият начин за събиране на отпадъците. Затова аз и моят екип, зам.-кметът по екология г-жа Билева, имаме задача да работим за повишаване на разделното събиране на отпадъците в София и да направим града и планетата по-чисти", посочи също в думите си към учениците кметът Фандъкова.

След като бъдат събрани отпадъците в кошчетата, ще бъдат изхвърлени в съдовете, а оттам те се преработват в инсталациите за рециклиране и повторна преработка.

Кметът Йорданка Фандъкова в 51 училище

"Вие знаете много за разделното събиране на отпадъци и във вас е нашата надежда да направим града си по-чист" – каза и зам.-кметът по екология Десислава Билева.

"Най-важната грижа е да се научите да изхвърляте разделно отпадъците и да помогнете това да стане и вкъщи. Така всъщност няма да замърсяваме околната среда и ще покажем своето отношение към нея" – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Ще бъдат предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на отпадъци с цел обучение и насърчаване правилното и отговорно събиране на различните видове отпадъци.

51 училище - София

Системата на Столична община за разделно събиране се прилага в сътрудничество с организацията по оползотворяване за разделно събиране на отпадъци от опаковки – „Все повече граждани използват контейнерите за разделно събиране".Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дебелец въвеждат пилотен модел за управление на битовите отпадъци

Община Велико Търново  първа в страната ще въведе пилотен модел за цялостно управление на битовите отпадъци . Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец. Основата цел е  да бъдат насърчени домакинствата и бизнесът за разделно събиране и управление на всички видове отпадъци . Домакинствата, институциите и бизнесът ще имат  различни..

публикувано на 26.09.23 в 09:02
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56

Експерти искат спешни мерки за ограничаване последствията от климатичните промени

През изминалата седмица в медийното пространство, социалните мрежи и научната общност се зароди дискусия около изказани мнения на български учени, които поставят под съмнение човешката дейност като фактор за възникване на глобалното затопляне и последващите климатични промени. Те дори отричат действията (на глобално и локално ниво) за намаляване на..

публикувано на 03.08.23 в 10:31

Оскъпяват ли акумулаторните батерии слънчевата енергия?

В началото на август се очаква Министерството на иновациите и растежа да публикува списъците с фирмите, които ще получат финансиране за изграждане на свои нови ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на енергия. Интересът е голям и общата стойност на подадените проекти надхвърля значително бюджета по мярката, който е в размер на 200..

публикувано на 31.07.23 в 10:45