Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 2035 г. спира производството на леки и лекотоварни автомобили с двигатели с вътрешно горене

Как България ще се впише в политиката на ЕС за електроавтомобилите?

Евродепутатът Петър Витанов: Който си обича дизелчето, ще може да си купува втора употреба откъдето пожелае и след 2035 г.

Снимка: БГНЕС

От 2035 година няма да можем да си купуваме нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, а само втора употреба.

Преди седмица Европейският парламент одобри новите мерки за намаляване на емисиите на въглероден двуокис от нови леки пътнически автомобили и леки търговски превозни средства.

Една от мерките за намаляване на въглеродните емисии е спирането на производството на леки и лекотоварни автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Мярката има екологични, икономически и социални цели, коментира българският евродепутат Петър Витанов, който е член на комисията по околна среда. По думите му от 1990 година, не са намерени устойчиви алтернативни решения за декарбонизацията в сухопътния транспорт.

Витанов изтъква, че в България живеем две години по-малко, отколкото средните европейци, заради качеството на въздуха

"Страдаме от хронични респираторни заболявания в пъти повече от средния европеец, така че за нас това е важно да имаме някакви наистина смислени стъпки за декарбонизация на транспорта. Дори по най-консервативния прочит електрическите автомобили замърсяват три пъти по-малко, отколкото конвенционалните, когато се вземе целият жизнен цикъл."

Снимка: Добромир Видев

За разлика от дори нашите северни съседи като румънците, които са сериозни автомобилни производители, Унгария, Чехия и Словакия, която  е номер едно по производство на автомобили на глава от населението, Германия, Франция, Италия и редица други производители, ние нямаме автомобилна индустрия, сочи още евродепутатът.

"Има немалко хора, които са ангажирани в автомобилния сектор, но няма компания, която да се занимава с части, които са свързани с двигатели с вътрешно горене. Много от компаниите се занимават с производство на софтуер, с производство на друг тип продукти, които биха дори имали възможност да повишат своя капацитет и възможности след тази електрификация. По данни на самия български бизнес клъстер се очаква тази промяна в законодателството да доведе до между 50 и 80 000 нови работни места - високоустойчиви, високоплатени, така че от бизнес гледна точка за България също е добре."

Форсирането на това законодателство ще доведе първо до рязък спад в цената на електрическите автомобили, които дори и без това законодателство към 2025 - 2026 година ще се изравнят с цената на конвенционалните автомобили, отбелязва Петър Витанов.

Снимка: Луиза Лазарова

"Дори при ултраконсервативни прогнози, към 2026 година се очаква цената на електрическия автомобил да достигне цената на конвенционалния и нещо повече - колкото повече по-бързо се създаде този пазар за електрически автомобили, толкова по-бързо ще се създаде пазар за втора употреба, толкова по-бързо тези цени ще могат да бъдат по-достъпни за българския гражданин. Това няма да предотврати ситуацията, в която България е гробница за старите европейски автомобили. Който си обича дизелчето, ще може да си купува втора употреба откъдето пожелае и след 2035 година."

В някои държави се предвижда правителствата да подпомогнат финансово този преход.

Видинчани подхождат доста скептично по темата за възможността в недалечно бъдеще да сменят автомобила си с електрически, показва анкета на БНР.

"Държим си на автомобила, бензиновия, защото стара кола няма, има лоша поддръжка."

"Тя, държавата, не е направила детска болница, ще подпомага гражданите да си купят електрически автомобили! Не мисля, че е това бъдещето. Доказано е, че електрическите автомобили също имат вреди за околната среда, особено батериите им."

"Никога не бих си сменил колата с електрическа, защото нямат тази сила. Няма тяга и затова: газ, бензин."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морските хора за Черно море и спасителните действия

Необятната синева на морето, маранята на замъгления хоризонт, където вода и небе се сливат, уханието на водорасли, ситният пясък, който полепва по краката ти и не иска да се отмие са само малка част от притегателната му мощ. Морето дава много, но и много може да отнема, затова и към него трябва да се гледа с нужното уважение и с готовност на..

публикувано на 09.06.23 в 09:37

Кремена Стефанова за поведението на делфините във Варна

"Делфините са едни от най-атрактивните и интересни с поведенческото си състояние и комуникация помежду им, особено ако целта е да се запишат звукове, за да се отдиференцират различните видове", разказа в "Нощен Хоризонт" доц. Кремена Стефанова, заместник-директор на Института по океанология във Варна във връзка с това, че 8 юни е Световен ден на..

публикувано на 09.06.23 в 09:19
Димана Шишкова и Мирчо Христов

„На Зелено“ – Фестивал на Бедечка - идея, което обединява

В средата на юни – от 15-ти до 18-ти, в Стара Загора ще се проведе „На Зелено“ – Фестивал на Бедечка. На него ще се комбинират урбанизъм, спорт, изкуство, музика… Организаторите си поставят за цел да оживят парковете от Зелената огърлица в града на липите и правите улици. "Едно място става ценно, когато хората го приемат като ценно...

публикувано на 07.06.23 в 17:12

Пътнически катамаран и бус-амфибия ще свързват Силистра и Кълъраш

Силистра и румънският град Кълъраш ще бъдат в услуга на туристи с пътнически катамаран и хидробус-амфибия по трансграничен проект за 2 милиона евро . Предстои да бъдат изградени брегоукрепителни съоръжение и рампа, които ще осигуряват достъп и на по-малки плавателни съдове до брега на Дунав. Вече са подписани договорите с..

публикувано на 07.06.23 в 15:13
Чешмата на капитан Петко в Мароня и вековният чинар, под който той е пиел кафе

Къде отекват стъпките на капитан Петко войвода

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко Воевода и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят къщата музей в родното село на воеводата и знакови места на сраженията, в които е участвал. Маршрутът..

публикувано на 27.05.23 в 15:29
Поморийското езеро

Гражданско сдружение сигнализира прокуратурата за засипване със земни маси до Поморийското езеро

Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация. Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и застрашава техния туристически продукт , който се крепи на лечебната кал, извличана от езерото. От..

публикувано на 15.05.23 в 06:50

Броят на врабчетата в България намалява

Броят на врабчетата у нас продължават да намалява. Тази полезна за човека птица, която е свикнала да живее близо и заедно с нас, изчезва именно заради хората. За седма поредна година се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“. През 2022 г. дружеството представи резултатите от 19-годишно..

публикувано на 07.05.23 в 07:57