Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С музика и танци в Израел посрещат пролетта

Снимка: БГНЕС

Първата пролетна седмица в Израел започна с проливни дъждове и наводнения в пустинята, където няма какво да спира дъждовните порои. Но през почивните дни времето е прекрасно. В повечето от резерватите са обявили „ден на отворените“ врати. И нощ. Следобедите има детски курсове за нареждане на мозайки от камъчета. Вечерта - партита за изпращане на зимата и прелетните птички. С много музика, танци, конкурси с големи награди - абонаменти за посещения на природни и археологически резервати, зоологически градини и пикници на открито от цялото семейство, колкото и многобройно да е то. Но това е и времето на голямото пролетно чистене.

Обикновено свързваме престоя на прелетните птички от Европа с резервата Ахула, в който има голямо и малко езеро. Този път сме край малкото езеро, където се срещаме с Анат Кохва, чиито родители са от България. Тя е от изследователите на уникалната природа там и по-специално на прелетните птици.

„Шегуваме се ,че сме нещо като социолози: изследваме дали мигриращите птици отиват в Европа само на лятна почивка или обратно- летят към топлите страни, за да си греят кокалите през зимата и най-важното - колко от тях, без да искат официално политическо или икономическо убежище, остават при нас и се превръщат в „постоянни птици“.

Свикнали сте да свързвате прелетните птици само с лястовички или щъркели, но те са много повече и разнообразни. Често на крачката на птичките има не само маркери, но и предаватели, за проследяване на времето за придвижване, маршрута и мястото на зимуване. Обикновено за „основно жилище“ приемаме мястото, където снасят яйцата си. Поне 80-тина вида птици от Източна Европа пристигат при нас. Много от тях решават, че тук им е добре и не продължават към Африка. До някъде ни тревожат тези птици, които не искат и да се върнат в Европа или в други страни, от които са родом. Част от тях нямат при нас естествени врагове и често се опитват да изместят местните птици. Нямаме нищо против мултикултурализма, но намесата им може де измени екологичната обстановка. Често те нападат гнездата на местите птици и изкълвават яйцата им или ги конкурират при изхранването.“

Повече чуйте в звуковия файл.БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чешмата на капитан Петко в Мароня и вековният чинар, под който той е пиел кафе

Къде отекват стъпките на капитан Петко войвода

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко Воевода и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят къщата музей в родното село на воеводата и знакови места на сраженията, в които е участвал. Маршрутът..

публикувано на 27.05.23 в 15:29
Поморийското езеро

Гражданско сдружение сигнализира прокуратурата за засипване със земни маси до Поморийското езеро

Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация. Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и застрашава техния туристически продукт , който се крепи на лечебната кал, извличана от езерото. От..

публикувано на 15.05.23 в 06:50

Броят на врабчетата в България намалява

Броят на врабчетата у нас продължават да намалява. Тази полезна за човека птица, която е свикнала да живее близо и заедно с нас, изчезва именно заради хората. За седма поредна година се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“. През 2022 г. дружеството представи резултатите от 19-годишно..

публикувано на 07.05.23 в 07:57

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. В 197 училища вече има контейнери, като такива ще бъдат раздадени и във всички общински детските градини. "Разделното събиране е най-интелигентният начин за събиране на отпадъците, затова Столична община включва и детските градини в пилотен..

публикувано на 07.05.23 в 05:30
Египетски лешояд

Двойка египетски лешояди се прибраха в България

Преди броени дни известната в цял свят двойка египетски лешояди се завърна в България в гнездото си близо до град Провадия. Вече 13 години орнитолозите наблюдават на живо редките птици в YouTube, благодарение на инсталираната в гнездото им камера. Видът се превърна в символ на града. Повече за световно застрашения вид птици ще..

публикувано на 30.04.23 в 06:21
Ветрогенератори в германски териториални води

Гигантски вятърен парк в Северно море - между икономическите ползи и заплахата за екосистемите

Енергийният преход в Европа прави първите си гигантски крачки. Девет държави обединяват усилия, за да превърнат недружелюбното Северно море в най-големия европейски източник на вятърна енергия . Лидерите на Норвегия, Дания, Германия, Нидерландия, Белгия, Франция и Великобритания, които имат излаз на Северно море, както и Ирландия и Люксембург,..

публикувано на 29.04.23 в 11:45
ТЕЦ

Петко Ковачев: Стара Загора виси като гюле на целите 1,2 милиарда евро за справедливия преход

Приключи последната информационна среща за напредъка на териториалните планове за справедлив преход, организирана от МРРБ. Ще загуби ли България 1,2 милиарда евро безвъзмездни средства от Фонда за справедлив преход, ще стане ясно през юни. "За разлика от другите два региона – Перник и Бобов дол, където местните власти са много по-напред, в Стара..

публикувано на 27.04.23 в 09:16