Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Стамен Гешев: Град Баня се слави като курортен град. Нищо културно не виждаме в парковете, в сградите

Челен сблъсък между общината и НИНКН за историческата стойност на обекти в град Баня

Арх. Петър Петров: Туристите не търсят само лечебни процедури, а да усетят останалото от историческата среда

Снимка: https://banispa.com/

Благоустрояване на всяка цена, дори за сметка на културното наследство в град Баня? Защо се сблъскват диаметрално гледните точки на местната управа и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН)? Предложението е центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени да влязат в регистъра на недвижимото културно наследство. 

В интервю за БНР кметът на Баня втори мандат Стамен Гешев се обяви срещу процедурата на НИНКН да се впишат части от центъра на градчето в регистъра на недвижими културни ценности

"Не ни радва. Град Баня се слави като курортен град. Нищо културно не виждаме в парковете, в сградите, които имаме. Единствено сградата на банята, която е строена от известни архитекти. Не виждам нуждата да обявяват като недвижима културна ценност. Буди недоумение защо се прави това нещо."

На проведено снощи обществено обсъждане гражданите са били запознати с уведомлението на НИНКН.

"Архитектите от НИНКН дойдоха да свалят тези сгради от този регистър, да ги заличат, тъй като от тях дори няма помен. Всичко е разрушено. А в същото време са вкарали всичките тези имоти – общински, частни, в процедура, в нов регистър искат да ги вкарат", даде своите пояснения кметът.

От общината се опасяват, че това ще възпрепятства последващо кандидатстване за европейски средстваОбщинският съвет е единодушно против предложението за вписване в регистъра за недвижимо културно наследство, заяви Гешев.

"Абсолютно "против"! Почти всички граждани са "против" и ще се инициира подписка. Ще се подписват жителите на град Баня и хората, които притежават имоти."

Снимка: Фейсбук/Баня Карловско

Гледната точка на Община Карлово и на Общинския съвет не съвпада с нашата гледна точка, контрира Мартин Стоянов, който е сред защитниците на паветата в Баня.

"Едва ли не няма никакви обекти, които са ценни исторически. Баня започва да се оформя като курортно място по времето на цар Борис Трети. Цялата инфраструктура, включително паважните настилки - 30-те години на много малко места в България е имало такива. Ремонтните дейности не изключват да бъде запазена паважната настилка."

Баня всички я знаят като "царска Баня", не става дума само за паважната настилка, изтъкна Стоянов и посочи като ценни за града не само паветата, но и бившето казино, банята, парка.

"Паркът е цял комплекс. Когато говорим за туризъм, не е само да имаш хотели в едно населено място."

Снимка: Фейсбук/ Баня Карловско

Миналата година са започнали териториални програми в няколко населени места у нас. Процедурата се случва по Закона за културното наследство, уточни в предаването "Хоризонт до обед" арх. Петър Петров.

"Говорим за паважните настилки. В София цялата паважна настилка в централната градска част вече е защитена по Закона за културното наследство. В Пловдив самата община преосмисли намеренията си и върна паветата обратно, така че да се запази историческия характер. В Брацигово при вече спечелена процедура по европроекти общината също задейства и там паветата бяха запазени", коментира арх. Петров. По думите му някои от каменните бордюри например днес не могат да бъдат произведени.

арх. Петър Петров Снимка: БГНЕС

Хората в Баня са откровено заблудени, смята архитектът.

"Да не кажа излъгани. Имаме неразбиране, незнание, некомпетентност или нещо повече. Снощи хората са били наплашени."

Много е жалко, че кметът не вижда културно наследство в града, отбеляза още Петър Петров. По думите му е добре туристите да могат да усетят и онова, което е останало от историческата среда на града, защото те не търсят само лечебни процедури.

Рухналите ханове например могат да бъдат реставрирани, а никой не предприема действия, посочи той.

Трите гледни точки чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20