Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Акция срещу хартиените рекламни брошури утре пред Народния театър

Южните квартали на столицата са с най-много поставени стикери "СТОП реклама", сочат данни на инициативата

Георги Табаков по време на миналогодишната акция
Снимка: БГНЕС

Намаляване на излишната хартия в пощенските кутии – върху това се фокусира кампанията "СТОП реклама".

Утре от 10.00 до 14.00 часа при фонтаните в градинката на Народния театър "Иван Вазов" в София ще се проведе акцията "Да измерим и рециклираме хартията от пощенските кутии".

Ефективността, където има залепен стикер СТОП реклама, е 80%, поясни за БНР Георги Табаков, организатор на кампанията за намаляване на хартиената реклама в пощенските кутии. По думите му, ако подобна пощенска кутия е получавала около 1.2 кг на месец, след поставянето на стикера количеството пада под 200 грама.

Механизмът действа само на територията на София. Проектът е пилотен. Анализът сочи, че южните квартали на столицата са с най-много поставени стикери.

Около 50% от пощенските кутии, които са с поставен стикер, въобще не получават реклама, в около 30% тя е намаляла значително, а в останалите около 15-20% продължават да се пускат хартиени реклами, посочи Табаков в предаването "Хоризонт до обед".

Той уточни, че има официално сключено споразумение с големите търговски вериги да бъде спазван стикерът "СТОП реклама". Брошурите се издават в тираж няколкостотин хиляди.

Близо 50 на сто от софиянци изобщо не искат да получават тези брошури, сочи миналогодишното проучване на кампанията, осъществено от Изследователски център "Тренд". Очаква се скоро, през май, да бъдет представени данните от ново проучване.

Над 24 000 са получилите стикер СТОП реклама. Има брояч, който отчита този брой в реално време, отбеляза Георги Табаков.

В някои страни е забранено пускането на подобни реклами, освен ако няма изрично поставен стикер, с който се иска това, тоест това е съвсем друго ниво на справяне с проблема, отчита още инициаторът на кампанията.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дебелец въвеждат пилотен модел за управление на битовите отпадъци

Община Велико Търново  първа в страната ще въведе пилотен модел за цялостно управление на битовите отпадъци . Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец. Основата цел е  да бъдат насърчени домакинствата и бизнесът за разделно събиране и управление на всички видове отпадъци . Домакинствата, институциите и бизнесът ще имат  различни..

публикувано на 26.09.23 в 09:02
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56

Експерти искат спешни мерки за ограничаване последствията от климатичните промени

През изминалата седмица в медийното пространство, социалните мрежи и научната общност се зароди дискусия около изказани мнения на български учени, които поставят под съмнение човешката дейност като фактор за възникване на глобалното затопляне и последващите климатични промени. Те дори отричат действията (на глобално и локално ниво) за намаляване на..

публикувано на 03.08.23 в 10:31

Оскъпяват ли акумулаторните батерии слънчевата енергия?

В началото на август се очаква Министерството на иновациите и растежа да публикува списъците с фирмите, които ще получат финансиране за изграждане на свои нови ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на енергия. Интересът е голям и общата стойност на подадените проекти надхвърля значително бюджета по мярката, който е в размер на 200..

публикувано на 31.07.23 в 10:45