Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕМЕСТА: пловдивските герои ТДК с нов албум и концерт в НДК

| обновено на 26.04.23 в 12:55


В сърцето вие океан, а в ушите звучи НЕМЕСТА - наскоро излезлият нов албум на ТДК. По не толкова стара, но вече установяваща се традиция, повикахме за обяснения по-голямата част от виновниците за случилото се. 

Този път се отзоваха Никола Николов (вокали), Росен Петров (бас), Жаклин Дишлиев (китара) и Здравко Дочев (барабани), за да говорят за новото им 6-песенно отроче и предстоящия концерт в подкрепа на албума – на 27 април от 19.00 ч. в Зала 6 на НДК.


Хващаме се първо за отрочето.

Никола: „В даден момент ние трябваше да си дадем сметка къде точно се намираме. През изминалите 3 години – от излизането на последния ни албум „Успех“ досега си мислехме, че трябва да си поставим някаква доста сериозна цел за това как ще се развива музиката, която правим – нещо, на което досега не сме обръщали толкова внимание досега.“

Гърлото на ТДК продължава: „Имаше множество събития, които сполетяха всеки един от нас, най-вече в интимен план. Всичко това е се е отпечатало върху 35-те минути на НЕМЕСТА. Красиво е, че всеки от нас до голяма степен е доволен от това, което се случи.“


неМатериалния катализатор на обидата и озоваване в Канада

На 27 септемри 2021 г. една жена, която е доста важна за този албум, просто се обръща към Никола с думите: „Мислиш ли тази банда един ден да почне да вади пари?“

Никола: Това доста ме обиди. До днес си мисля…как може да ми зададеш този въпрос, човешко ли е изобщо?! Тази банда никога няма да вади пари, това никога не е било основната цел на групата. Но пък това ни подтикна да използваме абсолютно целия социален капитал, който имаме, и да се озовем в Канада.

Там е записан и албумът НЕМЕСТА, за 16 дни при продуцента им Джеси Гандър (Rain City Recroders). Джеси работи с групата и в предишния им албум - Успех - записан в читалището на варненското село Добрина. Според Никола,  ежедневието, с което е пропит НЕМЕСТА, е изисквало откъсване от средата и поставянето на музикантите в непозната обстановка.

Изненада! Между белия бус на надеждата и „спасение няма“

Минава време, новият албум на ТДК вече звучи и се удря в ухото на слушателя. Как реагира обществото на това?

Никола: В началото хората бяха изключително ентусиазирани за НЕМЕСТА, след това една част бяха изключително объркани и сега за тези, които слушат албума по-често, той започва да попива постепенно в тях. Изненадата е най-сериозната емоция, която е стигала до нас.


Разкази от Ванкувър: „Пролетта на рамото ми кацна дива и зелена“

Гладко ли минаха записите на албума във Ванкувър? Отговаря Джей, китаристът на ТДК: Всеки от нас избираше как да прекара свободното си време покрай процеса на записване. За себе си го бях приел като мисия – просто да присъствам на всеки един процес от извличането на всеки един тон от инструментите на моите съмишленици. Беше истинско удоволствие.

Нещо специално в звука на китарите?

Джей: Зaради голямото разстояние нямаше как да пренесем целaта техника, с която по принцип разполагаме. Трябваше да наемаме техника на място. Продуцентът ни Джеси каза: имам студио, имам техниката, имам и хората, идвайте! Залагахме на експерименти със звука на момента. Това е най-яката част, защото правиш нещо супер спонтанно върху палитра от познато за теб самия. Вкарваш му някакъв тип нов живот, който е ценен и истински само в онзи момент.

Албумът НЕМЕСТА според китариста на ТДК Джей:

Този албум е трагикомедия. Той представлява някакво пиршество, тържество над това, което е излязло от „Успех“. НЕМЕСТА е абсолютно логичен и рефлектира на един период, който сега ни помага да си дадем сметка кои сме и какво всъщност празнуваме.

Сутрин щом станеш, погледни росата, там ще намериш моите сълзи

Албумът НЕМЕСТА е пропит с мъка, пропит е и с много метафори. Зад метафорите се крие истината, а зад директните текстове се крие метафората.

Ако трябва да има някакъв епитет, който да е адекватен за този албум, то това е „изненадващ“.

Нищо изненадващо обаче в това, че цялото интервю с Никола Николов, Росен Петров, Жаклин Дишлиев и Здравко Дочев от ТДК можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38