Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарните избори в Гърция ще се проведат по нови правила

Кампанията бе белязана от евроскандали, тежка жп катастрофа и остър спор по мигрантската тема

Подготвени за парламентарния вот в Гърция изборни урни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избори като нито едни досега - така накратко може да се обобщят предстоящите в неделя парламентарни избори в Гърция. Друго, което може да ги определи, е словосъчетанието "за първи път" - заради големите промени в правилата на провеждането им и нововъведенията. Както и заради твърде голямата вероятност в Гърция да се проведат още едни предсрочни парламентарни избори – след малко повече от месец. Как се стигна до тази ситуация и какъв път за Гърция ще изберат южните ни съседи?

Изборите в Гърция на 21 май се оценяват като решаващи, защото ще дадат на страната ясен компас за бъдещето и какво точно искат гърците. Или ще представляват генерална репетиция за предсрочни парламентарни избори – още в началото на юли.

Причината – вотът в неделя за 300-местния еднокамарен парламент ще се проведе по нов Изборен кодекс, който се промени от управляващата през 2016 г. "Сириза".

И на сегашните избори се гласува пропорционално, както е и в България, прагът е 3 процента, но се премахва досегашната система за бонус места на първата партия. Тя осигуряваше, според броя гласове за нея, но не по-малко от 25%, до максимум 50 допълнителни депутати и така й гарантираше стабилно самостоятелно 4-годишно управление.

На следващите избори в Гърция обаче ще важи старата система, върната чрез поправки в избирателния закон от управляващата сега "Нова демокрация" през 2020 година. Така – при избори през юли - колкото по-висок е процентът на първата партия, толкова повече бонус места ще получи.

Една трагедия даде съвсем друг тон на предстоящите избори в Гърция. На 28 февруари минути преди полунощ става най-тежката железопътна катастрофа в историята на страната с 57 жертви и много ранени. Челният жп сблъсък показва грозната реалност – "наши" хора, назначени на неподходящи за тях места и произлизащи от това човешки грешки. Преплетени политически и икономически интереси, както и клиентелизъм. Недъзи на не само една партия в Гърция.

ЖП транспортът излиза в стачка за дълго време. А хиляди, основно млади и студенти, учители, медици и всички работещи в транспорта, излизат на протести срещу лошото управление в страната.

Въпреки първоначалните слухове в началото на годината за избори през април, след катастрофата те са насрочени за 21 май. Сега основният въпрос е дали изборът на гласоподавателя ще бъде резултат от хладнокръвно "претегляне" на плюсовете и минусите, или от желанието и импулса за наказание.

Парадоксално, за първи път на гръцките избори в неделя според новите правила е намалена и възрастта за гласуване. Така вече и 17-годишните ще дават своя вот.

От имащите право на глас над 9 980 000 гърци между 300 000 и 400 000 са тези на младите до 20-21 години. Те са израснали с меморандумите на международните кредитори на Гърция и са навършили пълнолетие по време на пандемията или са прекарали първите години от зрелия си живот в локдауни. Привличането им се оценява от анализаторите като авантюра за цялата политическа класа в Гърция.

А другите големи проблеми са същите както и у нас – недобре работеща здравна система, състоянието на образованието и ще има ли частни университети, "изтичането на мозъци" към чужбина и високите цени на храните и енергийните ресурси.

"Определено се ограничавам в покупките. Купуваме по-малко неща. Преди купувах четири килограма плодове, сега купувам един или два. И купуваме само храна, не пазаруваме нищо друго", споделя Евангелия, която е пенсионер.

"Млечните продукти станаха по-скъпи, наистина увеличението на цените на млечните продукти е трагично високо. Но други продукти, като например картофите, които винаги са били евтини, сега на кварталното пазарче са по евро, а лукът е 1,30... Голяма скъпотия", оценява ситуацията Спирос, който също е пенсионер.

премиерът Кириакос Мицотакис

Сегашният премиер Кириакос Мицотакис от управляващата дясноцентристка "Нова демокрация", която според социолозите води пред основния си опонент -  лявата "Сириза" с 6-7 процента, отговаря така на оплакванията на гърците:

"Гражданите ще трябва да решат дали ще продължим да вървим напред, или ще се върнем назад към миналото, което според мен искаме да забравим. Мога да погледна гражданите в очите и да кажа: Да, аз бях последователен в предизборните си ангажименти и запазих страната в безопасност в условията на безпрецедентни кризи."

Мицотакис обеща по-добра обществена и безплатна здравна система, динамично възстановяване на темповете на растеж, безработица под 10 %, повишаване на средната работна заплата на 1 500 евро, а на минималната - на 950 евро.

Алексис Ципрас

Основният му конкурент - Алексис Ципрас, бивш премиер и лидер на "Сириза", обеща по-добри доходи за пенсионерите и връщането на 13-та пенсия, а също така - че ако сега спечели, няма да му се налага да управлява под диктата на кредиторите, а най-накрая с автентичната лява програма на "Сириза".

"Мисля, че през целия период на управлението на "Сириза" бяхме длъжни да се придържаме и да изпълняваме програма, която не беше наша. Имахме принудата на меморандумите. Но имаше максимален консенсус и разбиране в усилията да се изведе страната от тях, което днес не е така. Особено за пенсионерите, нека припомня: 7 млрд. евро по-малко за тези четири години. Те ще бъдат върнати на пенсионерите."

Кампанията в Гърция е белязана и от скандали, основно европейски.

Свалената от поста заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли е сред основните обвинени по скандала с подкупи срещу влияние "Катаргейт".

Евродепутатът от "Сириза" Алексис Георгулис, една от най-големите звезди на театъра и киното в Гърция, е обвинен в изнасилване от видна активистка на "Пасок-Кинал", която е и правен съветник на Еврокомисията. 

Никос Андрулакис

А Никос Андрулакис, лидерът на социалдемократическата "Пасок-Кинал", който е и евродепутат, не може да забрави и прости, че е сред основните подслушвани лица. Скандал, който взе главата на доста високопоставени лица в Гърция:

"Обещавам, че ще се боря с всички сили, за да гарантирам, че незаконното подслушване, нарушаването на правата на човека, атаките срещу независими органи и инструментализирането на правосъдието скоро ще се превърнат в лош спомен."

Сред другите 3 партии, които според социолозите влизат в парламента, е традиционно Гръцката комунистическа партия. Сред кандидатите ѝ за депутати е и българката Костадинка Кунева, бивш евродепутат от "Сириза".

Чертата се очаква да премине и "Елиники лиси", в превод "Гръцко решение"

Лидерът ѝ, бизнесменът и водещ на предавания в малки регионални телевизии, Кириакос Велопулос е против санкциите срещу Русия, маските по време на коронавируса, локдауните, ваксините, но и срещу абортите и смяната на пола.

В парламента ще бъде и Янис Варуфакис, ексцентричният бивш финансов министър на "Сириза", който продължава да е срещу еврото с формацията си "Мера25".

Янис Варуфакис на предизборен постер

В началото на май гръцкият Върховен съд забрани участието в изборите на крайнодясната "Национална партия – гърци" на Илиас Касидиарис. Той е бивш кадър на неонацистката формация "Златна зора" и в момента излежава присъда в затвора. Забраната на партия в Гърция за участие в изборите се случва за първи път от възстановяването на демокрацията в страната през 1974 г.

Кампанията в Гърция беше белязана и от темата за миграцията и остър сблъсък между двете основни партии, както и от темата дали ще има финансиране за завършването на оградата по река Марица между Гърция и Турция. В гръцкия регион Еврос премиерът Мицотакис заяви:

"Един евродепутат от "Сириза" подкрепи поправка с искане Европейската комисия да не финансира оградата на Еврос. На онези, които носят партийни блянове и шапки, за да подкопаят работата на това правителство, отговарям ясно: с европейски пари или без, оградата на Еврос ще бъде завършена."

Преди това евродепутатът от "Сириза" Димитрис Пападимулис предложи на Европейския парламент поправка, с която се предлага да се спре финансирането на оградите по външните граници на ЕС.

Пак за първи път, на тези избори право на глас имат и гърците в чужбина, но това не важи за многомилионната гръцка диаспора. Според условията това важи за избирателите, които са живели в Гърция поне две години през последните 35 години и са подали данъчна декларация за предходните две години. А ако си под 30 – това да е направил твой родител. Така почти 23 000 гръцки гласоподаватели ще гласуват в събота извън Гърция. Секции има по целия свят, включително в София. Тези гласове обаче едва ли ще променят или наклонят в някаква посока вота в самата Гърция.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40