Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседанието на НС беше прекъснато след спречкване между депутати от ПП-ДБ и "Възраждане" (видео)

Снимка: БГНЕС

Почти до физически сблъсък се стигна в Народното събрание, а заседанието бе прекратено след две декларации от парламентарната трибуна - на парламентарната група на "Възраждане" и на "Продължаваме промяната - Демократична България". Депутатите се замеряха с топчета хартия. Манол Пейков е с раздрана буза. Друг депутат е със скъсана риза.

Декларацията на "Възраждане" бе прочетена от Искра Михайлова. Тя цитира думите на Кирил Петков от скандалния запис на заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната":

"Госпожи и господа представители на “посолството” и “посолствата”, вие нямате морално право да бъдете днес тук, в тази зала. Никога не сте го имали, но от няколко дни това е съвсем ясно на всеки български гражданин. Вашите съгласувания, които дори смеете да защитавате като позиция, са срамна страница в българската история. Съвсем скоро ще видите преките последствия от това предателство. Бъдете сигурни в едно -още на следващия ден ние от “Възраждане” ще призовем всички наши избиратели, но ще призовем и всички ваши доскорошни омерзени избиратели, да дойдат тук, пред парламента, а ако се наложи - и вътре в него. Всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата".

"Още сега можете да отидете в любимото си посолство и да им обясните, че е наложително да върнете мандата неизпълнен. Тук е България и решенията за България съвсем скоро ще бъдат вземани от български политици, в българската столица спрямо българския национален интерес и ние от “Възраждане” сме гарант за това”, допълни Михайлова. 

Председателят на парламента Росен Желязков изрази надежда, че с тази декларация от “Възраждане” не са подстрекавали към нахлуване в Народното събрание. 

Последва декларация от групата на ПП-ДБ. Явор Божанков нарече депутатите от "Възраждане": “токсичен отпадък” и “проруска партия”: 

"Дребното и грозно заяждане, на пръв поглед, в тази зала е само върхът на айсберга, защото изглежда, че една крайна, популистката проруска партия просто иска да ни закара отново на избори. Въпросът “защо” е с главно “З”. Те и сега, и след избори ще бъдат токсичен отпадък в политическия смисъл. Никой няма и не преговаря с тях. Поздравяваме за това и ГЕРБ, поздравяваме и колегите от нашата група". 

"Българският национален интерес е в този момент да имаме правителство. Чуждият интерес е да нямаме такова. Българският национален интерес е Путин да бъде спрян до Украйна, за да не дойде войната и при нас, и не подценявайте ролята на България в това. Чуждият интерес е агресорът да дойде тук. И този интерес има своите проводници в тази зала. Кой има интерес България да плаща 1 милиард лева годишно за превалутиране от евро в лева? Кой печели от насаждането на страх и омраза? Какво се случи, когато Хърватия прие еврото? Пети месец инфлацията в тази страна намалява. Кой има интерес от референдум срещу еврозоната срещу НАТО и в крайна сметка иска да ни извади от Европейския съюз. България гарантира своята сигурност, като членува в най-силния военен съюз в света. На територията на НАТО няма война, война не е имало и никога няма да има. Извън НАТО може да видим сцените от Бахмут тук. Национални предатели са тези, които искат такова бъдеще за България. Събитията от последните дни са част от подреден план и когато точно “Възраждане” говорят за външна намеса, знаем си ги. Те говориха за ваксини, излязоха, ваксинирани. Говориха срещу еврото, срещу НПО-тата. Говориха, между другото, за меки китки. Двамата с Цончо и господин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение. Сега говорят за национални предатели. Трябва да знаят, че по логиката, която дотук сме видели, националните предатели са точно те”, заяви Божанков. 

Последва спречкване в пленарната зала, в което се стигна до близък физически контакт и това наложи прекъсване на заседанието. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИМХ домакин на първата национална конференция по околна среда

Националният институт по метеорология и хидрология е домакин на Първата национална научна конференция по околна среда в София, съобщават от НИМХ. Целта на форума е да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които работят за прогнозиране на природните бедствия и справяне с последствията от тях. В два поредни дни метеоролозите,..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи пред медиите, че е закупила зехтин за 200 евро, който се оказал некачествено слънчогледово олио,..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, а разследването се водеше от закритата вече Спецпрокуратурата. За да..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвъртото тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички поради настъпила смърт. Разходите на ДОО са нараснали с 0,5 млрд. лв. Данните на Националния..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец...

публикувано на 19.03.24 в 09:32
Доц. Кристиян Постаджиян

Доц. Кристиян Постаджиян: Когато говорим за висше образование, качеството трябва да е водещата тема

"Професиите на бъдещето ще са интердисциплинарни. Ще се разчита на широкия мироглед на студентите и на добрата им подготовка". Това обясни пред БНР доц. Кристиян Постаджиян, зам.- ректор по учебната дейност в НБУ.  В Нов български университет през тази седмица - 18 - 22 март, се провеждат Дни на отвените врати. Те са посветени на професиите на..

публикувано на 19.03.24 в 09:31