Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Снимка: .wikimedia.org
Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви Родопи“ в партньорство с холандска организация и българския съюз на ловците и риболовците. Пъстротата на дивия свят се допълва и от лешоядите, които вече приемат Източните Родопи за свой дом.

Бебето зубърче е женско и все още няма име. Тъй като е единственото малко, за него се грижи цялото стадо. То расте добре и бързо се адаптира. Любопитното е, че майката е докарана в Родопите от зоопарк в Братислава, когато е била на 1 година, разказва Христо Христов, експерт по биоразнообразие във фондация „По-диви Родопи“.

Вероятно тази година бебето ще остане само в стадото без връстници, с които да играе. Това е така, защото не се очакват нови раждания. След като няма други бебета до средата на юли, ще ги очакваме догодина, казва Христо Христов.

Зубърът всъщност е европейският бизон. Той е най-голямото тревопасно животно в Европа. В древността е бил разпространен на Стария континент и на Балканите. С годините популацията намалява, а сред причините са развитието на цивилизацията и изсичането на горите. В България също е имало зубри, но те са изчезнали още през Средновековието, докато в другите региони това е станало в началото на ХХ век. За възстановяването на европейския бизон в природата започва мащабна програма за реинтродукция на отделни екземпляри, като първо това е станало в Централна и Източна Европа. Опити са направени и в България, в ловно стопанство, през 60-те години на миналия век. От първите докарани в Източните Родопи зубри сега стадото се е увеличило няколко пъти. Непрекъснато се внасят нови животни, раждат се малки и в момента в групата има над 15 екземпляра. В следващите месеци се планират и още попълнения, уточни експертът Христо Христов.

В дивата природа на Източните Родопи зубрите успешно съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци и още много други защитени видове. Част от тях са лешоядите, също успешно адаптирали се към българските условия. И за тях се грижат от фондация „По-диви Родопи“. Наскоро популацията беше увеличена с нови 13 лешояда, докарани от Испания. В момента те са в специално заграждение, за да свикнат със средата.

И зубрите, и лешоядите в Източните Родопи са включени в списъка на застрашените от изчезване световни видове.

Повече чуйте в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жена преминава през сух участък от езерото Титикака в Перу, след като гореща зимна вълна е понижила водните нива.

Нафкоте Даби: Въглеродният отпечатък на човек от най-богатите в света е 77 тона, на жител на Нигер - 0,1 тона

Преди започналата в четвъртък 28-ма конференция за ООН относно климатичните промени, британската организация Оксфам посочи най-големия според нея виновник за глобалното затопляне - икономическия елит. Според нов доклад на Оксфам, позоваващ се на данни от края на 2019 година, през предишните 3 десетилетия хората от най-богатия 1 процент са..

публикувано на 02.12.23 в 10:05
Кметът на Плевен д-р Валентин Христов откри Базара на меда

Румен Балински: Консумацията на пчелен мед е ниска, а качествата на нашия са превъзходни!

В Плевен с голям интерес премина Базара на меда и пчелните продукти . За първи път се организирана и европейска „Медена закуска“ . Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” Организатори на Базара на меда и пчелните продукти са Областен пчеларски съюз – Плевен, новосъздадената кооперация „Плевен Мед 2023“ и..

публикувано на 27.11.23 в 09:42
Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г.

Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината”

В Плевен , с решение на Областния пчеларски съюз , Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г. На среща в заседателната зала на Областната администрация с представители на Областния пчеларски съюз зам. областният управител Николай Абрашев връчи на отличения грамота.  Емил Пътов е с дългогодишна..

публикувано на 20.11.23 в 19:23

Модерна крайбрежна пешеходна зона беше открита в кипърския град Пафос

Модерна крайбрежна пешеходна зона с дължина 4,2 километра беше открита в кипърския град Пафос. Очаква се новата туристическа инфраструктура, чието изграждане струва 7,5 млн. евро, да привлече много нови посетители в най-големия курортен център в западната част на острова. Крайбрежната алея обхваща обширна площ от 47 000 кв. метра и се простира..

публикувано на 20.11.23 в 02:46

Добромир Добринов: Нивата на незаконния дърводобив са изключително високи

България е сред 105-те страни, ангажирани с глобалния план за опазване на горите и спиране на обезлесяването по силата на споразумението от Глазгоу от 2021 г. Водещи производители на палмово масло, соя и какао, които изсичат гори, за да се сдобият с повече площи за земеделие, се задължават да спрат процеса. Над 30 от най-големите световни..

публикувано на 02.11.23 в 13:17
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Безобразно се прахосват европейски средства за купчина непотребна хартия

ЕК призова България, Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения да финализират прегледа на своите планове за управление на водите, както и плановете за управление на риска от наводнения. Срокът за това изтича след месец. Плановете трябва да се докладват на всеки 6 години. Тези планове потънаха до дъното. Планът за..

публикувано на 26.10.23 в 10:39
Спасителен Център за костенурки

Благотворително парти в помощ на костенурките от Спасителен център

Благотворително парти в помощ на костенурките от единствения Спасителен център за костенурки у нас в Спасителен център за костенурки в село Баня.  Спасителният център за костенурки в с. Баня е единственият подобен в България. В него постоянно живеят над 200 пострадали костенурки, които вече не могат да се върнат в природата. Много от тях са..

публикувано на 22.10.23 в 15:00