Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лицето на града зависи много от времето, в което го гледаш"

"Етюд-и-те на София: 24 часа в града" - един софийски ден на 200 страници

24 часа в големия град са почти цяла ера, каза фотографът Иван Шишиев

| Интервю
Снимка: ФБ/Етюд-и-те на София

"24 часа в големия град са почти цяла ера. Всяка част от София си живее в своето време. София е една огромна собствена държава - има реки, сгради, фасади и лица. Всичко това се променя всеки ден, затова лицето на града зависи много от времето, в което го гледаш".

Това каза пред БНР Иван Шишиев, който представи в предаването "12+3" новият му авторски сборник "Етюд-и-те на София: 24 часа в града".

В рамките на 200 страници читателят е едновременно наблюдател и главен участник в един софийски ден. 
Какво са 24 часа в големия град? Как времето и пространството се пречупват под звуците на трамваите и тишината на спрелите часовници? Защо нишките на вековете са се оплели в малките улици на столицата и къде има опасност да пропаднеш хилядолетия назад?

Този път фотографът на "Етюд-и-те на София" се насочва към тези въпроси и към това да покаже как се изживява едно денонощие в града.

А времето в София тече по свои собствени правила. И за да го уловиш истински във фотография, трябва да ги познаваш.


Иван Шишиев е фотограф, публицист, пътешественик и библиотекар. Автор е на най-големия проект за фотография в България "Етюд-и-те на София", последван от над 340 000 души в социалните мрежи, който управлява заедно с видеографа Екатерина Калугина.

През 2020 г. е отличен с грамота на Столична община за принос в развитието на културата в София. "Етюд-и-те на София: 24 часа в града" е третата му книга.

Замислен през 2015 г. и първоначално оформен като фейсбук албум, проектът "Етюд-и-те на София" постепенно се разраства и се превръща в изящен фотографски албум, в който се крият и малки късчета истории за духа на столицата - такава, каквато я вижда и усеща фотографът Иван Шишиев. От върховете на Витоша до най-живописните улици на центъра на града, от влюбените на града до трамвайните му релси...

Изданието излиза с предговор от Георги Господинов, а корицата и оформлението са дело на Стефан Касъров. 

Интервюто на Даниела Големинова с Иван Шишиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Децата от украински образователен център в София приключват втора учебна година в изгнание

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации. "..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10
Иван Сарафов

Иван Сарафов за американската си мечта да създаде български автомобил

В поредния епизод от поредицата “Америка- илюзии и реалности” гост е Иван Сарафов, който от 20 години живее отвъд океана. А е само на 19  години, когато  тръгва да превзема Америка . "Едната от мечтите ми е да се опитам да докарам някой голям автомобилен производител, да го привлека и да направи инвестиция в България . Говоря за..

публикувано на 25.05.24 в 09:25