Днес, събота, в Израел и за еврейската общност в цял свят е Рош Ашана ( начало на годината). Настъпва 5 784 -та година от сътворението на Света.
Провежда се финалният кръг на конкурса за нарове, които в еврейската култура символизират благословия, селскостопанско изобилие, красота и мъдрост. Какви са правилата, по които трябва да са избира нар, за "Закуска на тревата" разказа най-младата участничка в журито Нир Голд:
"Най-напред оглеждаме короната на плода. Не случайно използвам тази дума. Точно от тези израстъци на нара цар Соломоне заимствал идеята за своята корона. Нещо повече - монарсите в едната си ръка държат жезъл а в другата нещо како топка. Това е нар, но излят от злато.
След това преглеждаме повърхността на нара. Може ако е поливан прекалено много да се напука, а това в конкурса (а и когато си избирате плод на пазара) е минус. Узрелият добре нар е по- мек, но трябва да се огледа добре да не е започнал да гние и от това да е мекостта. Много е важно зърната да са еднакви. Добре е да са червени, но вече има сортове, които и узрели са много бледо розови.
На вкус избрахме сладки, но с лек тръпчив привкус. От тях са прави много добър сок. За салата се предпочитат по- киселите сортове, а има хора които държат на съвсем сладките нарове. Да се внимава при ядене, защото петната от нар почти не могат да се изперат.
През древността са боядисвали тъкани: със зърната - в тъмно червено, а с кората- в кафяво. Има практика и да се сушат нарове и се използват в рецепти за лечебни чайове. Според народното поверие, който има три зрънца нар в портфейла си, никога няма да му липсват пари.
По време на конкурса правеше впечатление, че никой от журито не плюеше костилките.
"В костилките от нар съдържат много витамини. Никой от моите познати не ги плюе. Може да съм по-млада от другите в журито, но съм расла сред нарова плантация. А и как бихте яли например салата с нарови зърна и непрекъснато да плюете!? Тя минава за много пикантна. Лично аз я правя с една маруля или китайско зеле. Нарязват се на ситно заедно с магданоза. Сварените бяло пилешко месо и две яйца се нарязват ситно на кубчета. Всичко се смесва и се подправя с по две лъжици зехтин и изцеден лимон, сол и черен пипер на вкус. Щедро са поръсват със зърна от нар.
Да ви е сладко и да е честита Новата година на всички, които я празнува, каза още Нир Голд.
Още по темата в звуковия файл.
На 11 май - в деня, в който почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, библиотекарите празнуват своя професионален празник. С богата културна програма служителите на Столична библиотека отпразнуваха своя професионален празник в Деня на Европа – 9 май. Беше представено стихотворението „Похвално слово“ изпълнено от неговия..
Врачански ученици от училищен клуб по фотография подредиха изложба със снимки, които показват модернизираната пешеходна зона на града. Изложбата е част от националната инициатива "Детективи на европейски проекти", която се изпълнява от областните информационни центрове у нас по проект на Европейската комисия. Фотосите са подредени в изложба,..
Ловеч - град с много история . Мястото, на което се дава началото на Второто българско царство. Градът, който е провъзгласен за революционна столица от Апостола на свободата. Там, където великият майстор Кольо Фичето изгражда единствения по рода си на Балканите "Покрит мост", градът е наричан "Алтън Ловеч" - Златен Ловеч. Тук..
В една стара телевизионна реклама за колбаси се казваше, че Павликени е хубав край с хубави хора. Така е, не е само в рекламата. А хората, особено в павликенските села, са гостоприемни и отлични кулинари. В село Дъскот жените правят единствените в региона мариновани яйца , нещо като киселите краставични, но не съвсем. Своя пристан в..
В Силистра професор Петър Стоянович представи новото си изследване "Царска България (1879 - 1946) – Българският владетелски двор" , написан в съавторство с доц. д-р Ивайло Шалафов. Това е първата и единствена книга, посветена на историята, структурата и биографиите на българския владетелски двор от времето на т.нар. Трето Българско царство...
Участието на България редом със Съветската армия в битките в края на Втората световна война е спасило страната ни от разпарчетосване. Това мнение изразява 98-годишният доц. д-р Иван Сечанов, който скоро трябва да навърши 99 години. Той е председател на Съюза на ветераните от войните на България. " Война повече не трябва да има . В момента..
Поредната изследователска мисия "От извора на България" отведе хореографа Александър Трендафилов и танцьорите от столичния клуб за народни танци "От извора" в русенското село Николово. Преди дни площадът пред читалището в село Николово, русенско, се превърна в арена за среща на хърцои от две села - домакините от Николово и приятелите им от..
В една стара телевизионна реклама за колбаси се казваше, че Павликени е хубав край с хубави хора. Така е, не е само в рекламата. А хората,..
"Нека влезе, за да излезе най-накрая." Този призив отправи в интервю за БНР политическият анализатор Георги Харизанов, член на ГЕРБ, в отговор на..