Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Израел и цялата еврейската общност отбелязват Рош Ашана

Снимка: Искра и Феня Декало

В Израел на празници не поздравяват със „За много години“, както у нас, а казват: „До 120 години“. Затова на Нова година се подарява нар, за който твърдят, че има 120 зрънца.

Днес, събота, в Израел и за еврейската общност в цял свят е  Рош Ашана ( начало на годината). Настъпва 5 784 -та година от сътворението на Света. 

Провежда се финалният кръг на конкурса за нарове, които в еврейската култура символизират благословия, селскостопанско изобилие, красота и мъдрост. Какви са правилата, по които трябва да са избира нар, за "Закуска на тревата" разказа най-младата участничка в журито Нир Голд: 

"Най-напред оглеждаме короната на плода. Не случайно използвам тази дума. Точно от тези израстъци на нара цар Соломоне заимствал идеята за своята корона. Нещо повече - монарсите в едната си ръка държат жезъл а в другата нещо како топка. Това е нар, но излят от злато.


След това преглеждаме повърхността на нара. Може ако е поливан прекалено много да се напука, а това в конкурса (а и когато си избирате плод на пазара) е минус. Узрелият добре нар е по- мек, но трябва да се огледа добре да не е започнал да гние и от това да е мекостта. Много е важно зърната да са еднакви. Добре е да са червени, но вече има сортове, които и узрели са много бледо розови. 

На вкус избрахме сладки, но с лек тръпчив привкус. От тях са прави много добър сок. За салата се предпочитат по- киселите сортове, а има хора които държат на съвсем сладките нарове. Да се внимава при ядене, защото петната от нар почти не могат да се изперат. 

През древността са боядисвали тъкани: със зърната - в тъмно червено, а с кората- в кафяво. Има практика и да се сушат нарове и се използват в рецепти за лечебни чайове. Според народното поверие, който има три зрънца нар в портфейла си, никога няма да му липсват пари. 

По време на конкурса правеше впечатление, че никой от журито не плюеше костилките. 

"В костилките от нар съдържат много витамини. Никой от моите познати не ги плюе. Може да съм по-млада от другите в журито, но съм расла сред нарова плантация. А и как бихте яли например салата с нарови зърна и непрекъснато да плюете!? Тя минава за много пикантна. Лично аз я правя с една маруля или китайско зеле. Нарязват се на ситно заедно с магданоза. Сварените бяло пилешко месо и две яйца се нарязват ситно на кубчета. Всичко се смесва и се подправя с по две лъжици зехтин и изцеден лимон, сол и черен пипер на вкус. Щедро са поръсват със зърна от нар.  

Да ви е сладко и да е честита Новата година на всички, които я празнува, каза още Нир Голд.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02

Изложба в Ловеч показва строителството на жп линията Ловеч – Троян през погледа на Никола Танев

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..

публикувано на 26.10.25 в 07:13

Крит – островът, който разказва истории

Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..

публикувано на 26.10.25 в 06:38