Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Нощ на Самоводската чаршия“ - част от честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

„Нощ на Самоводската чаршия“
Снимка: Здравка Маслянкова

Десетки занаятчии, производители на чисти храни, артисти и музиканти участват в 13-ото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите, които се провеждат във Велико Търново и са част от програмата за честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Хиляди разноцветни ленти се спускат над старинната улица на занаятите във Велико Търново. С произведенията на майстори от цялата страна Самоводската чаршия е много пъстра и жива тези дни. Празникът е шарен като чергите на тъкачката от чаршията Миглена Чаталова:

„Много радост, много красота и един много хубав празник. Българите се завърнаха към родното, защото го загубиха. Заповядайте на Самоводската чаршия да ви стане празнично на душата“.  

Истински празник за душата и за сетивата са плетивата на една кука на великотърновката Татяна Касети, която за първи път се включва във фестивала:


„Това, което представям, са цветя и хлебчета, изработени на една кука. Когато някой купува нещо ръчно изработено, не купува продукт, а част от душата и сърцето на майстора“. 

 

Сред майсторите на фестивала е Ирена Христова от София, която се занимава с пластете на вълна, а нейните чанти, колани и несесери „греят“ в тюркоазено, резида и лилаво : 

„Първо са естествени материи, които в последните години, слава Богу, се използват все повече и повече и хората ги търсят. Хубаво е старите занаяти, старата обработка на различни естествени материи да се запази“.  

„Нощта на Самоводската чаршия“ и фестивалът на занаятите продължават до 24 септември. Един от най-атрактивните щандове предлага сладко, оцет и вино от киви. Произвеждат се в Петричко от стопанството от 5 декара с киви на Албена Георгиева:


„Насажденията ни са наследствени, от нашите родители. Плодовото вино от киви е полусладко, тъй като е купаж със совиньон блан. От реколтата ни остават малки плодчета, които клиентите не искат, и ние ги правим на бяло вино, а българинът го обича. Подходящо е за начало на вечерята, за средиземноморска кухня, за сирена или със сочен десерт“. 


Прословутият еленски бут също е представен на фестивала на занаятите. Прави го семейството на Пенчо Трухчев в Еленския Балкан

„Тайната е постоянство и майсторлък от много поколения, още от прадядо ми. Месото е от български производители, като консервант използваме само сол. Съхне на проветриво място в Еленския Балкан. Зреенето е най-малко година, година и половина. И със сигурност става вкусно“.


Със сигурност жените, които ще се разходят по Самоводската чаршия по време на фестивала, ще се спрат пред щандовете с тахани, с билкови кремове, с козметика от розово масло и лавандула: 

„Петър Симеонов, земеделски производител от Гурково. От собствени градини с рози и лавандула произвеждаме продуктите. Розовата вода  хидратира кожата, подхранва я. Розовото масло към крем за лице избистря бръчки. Това са натурални продукти“. 

Нина Николова се казвам, произвеждаме билкова козметика, от Пловдив сме. Билките са основно лайка, невен, коприва от България. Малиновите семки са естествени фактори на UV защита, пшеничният зародиш. Всичко е естествено, натурално“. 

„Росен Недев се казвам, от Хисаря, производители сме на тахани, на кремове от ядки. Полезността на ядките идва от богатото съдържание на ненаситени мастни киселини. Окисляват се, превръщат се в енергия много по-бързо. Полезно е за спортисти, за здравословно хранещите се“.  

Дегустации, много концерти, огнени спектакли, работилници за сапуни, бижута и за козметика, детски представления са част от колорита на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и фестивала на занаятите до неделя. 


Репортажа слушайте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51