Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворително парти в помощ на костенурките от Спасителен център

Спасителен Център за костенурки
Снимка: ФБ/Tortoise Rescue Centre / Спасителен Център за костенурки

Благотворително парти в помощ на костенурките от единствения Спасителен център за костенурки у нас в Спасителен център за костенурки в село Баня. 

Спасителният център за костенурки в с. Баня е единственият подобен в България. В него постоянно живеят над 200 пострадали костенурки, които вече не могат да се върнат в природата. Много от тях са жертва на катастрофи, човешка жестокост, неправилно отглеждане.

Някои са спасени или откупени от магазини.

В центъра освен местни видове, живеят още представители на най-големите сухоземни костенурки, които могат достигнат до над метър дължина, както и най-красивите - Лъчисти костенурки. 

"Оставени на съдбата, костенурките ще загинат. Ние ги опазваме вече 16 години. От юли продължава моята битка със съдебната система, но шансовете са малки", разказа за "Закуска на тревата" Ива Лаловска от фондация "Геа Челониа".

Ива и нейната половинка Иво са изцяло отдадени на каузата на костенурките. Заедно създават фондация "Геа Челониа", а след това и Центъра за костенурки. Съдбата обаче отнема Иво от Ива и децата им.

След решение на Окръжния съд в Бургас от 10 август Фондация "Геа Челониа" остава без управление поради скорошната кончина на нейния създател и учредител Иво Иванчев. 

Спасителен Център за костенурки

Фондацията е била създадена в частна полза и едноличен неин управител е бил Иво Иванче. По закон единствените, които имат право да я наследят и управляват съгласно устава, са неговите