Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Валентин Вацев: 3:0 за "Хамас" срещу американската дипломация

Русия ще победи военно-технически Украйна, прогнозира анализаторът

| Интервю
Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова

"До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но няма да бъде благодарение на дипломатическите совалки, а на обективната логика на процеса на израелско-палестинския конфликт". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

На 7 октомври започна офанзивата на "Хамас", която беше успешна, коментира той и обясни: "На 10 октомври Саудитска Арабия се отказа от процеса за сключване на т.нар. авраамически споразумения. Без да знаем нищо за тези споразумения, ние не можем да разберем същината на конфликта".

Авраамическите споразумения са система от договори между Израел и ключовите ислямски страни, чрез която да се реши един път завинаги проблемът на Израел с палестинците. Анализаторът подчерта, че единствено Техеран тогава са предупредили, че успехът на този процес ще бъде "нож в гърба на палестинското движение".

"Хамас" нападна Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна преговорите. Това е мат за президента Байдън, който очакваше чрез успеха на тези споразумения да реши проблема с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента "Хамас" се върна в тунелите под Ивицата Газа и там очаква бомбардировките – това е победа. Всичко останало е пропаганда".

"Хамас" е Мюсюлманските братя, отбеляза още доц. Валентин Вацев в предаването "12+3". И допълни: 

"Според идеолозите на "Хамас" тази операция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е инициатива, която имаше за цел да удари и успя ефективно да удари дясното правителство на Израел и далечния стратегически замисъл на Мюсюлманските братя в лицето на "Хамас" – удар по дълбинната ционистка същност на днешното израелско правителство – там те също са успешни".

Според него на този етап големият победител от този конфликт е Иран:

"Иран сега е мениджърът на този процес. Подозирам, че заедно с Русия, защото тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно руско вдъхновяващо участие".

По думите му ако Байдън не успее да овладее процеса и ако не успее да внуши на всички участници, че процесът трябва да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори.

"На този етап битката завършва 3:0 за "Хамас", като нулите са в американската дипломация".

Процесът може да завърши така, както е започнал, отбеляза доц. Вацев. Той заяви, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в рамките на сухопътна операция на територията на Газа. Влизането на "Хизбула" във военните действия е крайно нежелано за основните играчи в тази част на света, обясни той.

За войната в Украйна геополитическият анализатор изказа мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа:

"Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. /…/ Не тя ще създаде големия проблем на Русия, а начинът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в руския политически двубой – руската олигархия ли или руския военнопромишлен комплекс".

Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени.

На фона на тази променена среда за сигурност ние не седим, а лежим, категоричен бе Валентин Вацев и каза:

"България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и около големия проблем какво е сглобката и какво не е".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия. От самото начало на професионалната си..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04