Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половината от дърводобива в България се оказва в нарушение на някаква разпоредба, сочи доклад

Добромир Добринов: Нивата на незаконния дърводобив са изключително високи

Костадин Вълчев, WWF: За обезлесяване говорим, когато горите трайно се заменят с друг начин на ползване на земята

| Интервю
Снимка: БГНЕС

България е сред 105-те страни, ангажирани с глобалния план за опазване на горите и спиране на обезлесяването по силата на споразумението от Глазгоу от 2021 г. Водещи производители на палмово масло, соя и какао, които изсичат гори, за да се сдобият с повече площи за земеделие, се задължават да спрат процеса. Над 30 от най-големите световни компании също декларират да прекратят инвестициите си в дейности, свързани с обезлесяването.

Какъв е мащабът на загуба на гори в България?

"Нивата на незаконния дърводобив са изключително високи – между една трета и една четвърт е незаконният дърводобив, свързан с финансови загуби, тоест имаме нарушение на законодателството, комбинирано със загуба на средства от собствениците на горите."

Това обясни пред БНР Добромир Добринов от WWF – България, съавтор на последния доклад за дърводобива у нас, в който се прави анализ на мащабите на незаконната сеч в България за последните 5 години. Според доклада средно около 100 милиона лева годишно е размерът на скритите приходи, които са реални загуби за собствениците на горите.

"Голяма част от горите, около 75%, са държавни горски територии, тоест говорим за огромни загуби на държавата."

Ако се отчетат и случаите, в които дървесината е заплатена на собственика, но е добита в нарушение на законите, то близо половината от дърводобива в България се оказва в нарушение на някаква разпоредба, допълни той.  

По думите му "привидно законният дърводобив" е такъв, който има някакво разрешение и не става дума за чисто бракониерския, дело на социално слаби хора, изнасящи от горите малки количества.

Най-разпространената схема на привидно законния дърводобив: има разрешително за сеч, но се домаркират и други дървета, надвишава се ползването и ако тази дървесина успее да се скрие, това се реализира като печалба за търговеца.

Снимка: Радио Видин

Експертът критикува практиките на санитарните и принудителни сечи в националните природни паркове и уточни, че WWF – България води дела по тази тема.

"След като ВАС в едно от делата се произнесе, че този тип сечи не може да се провеждат по начина, по който се провеждат в останалите горски територии, МОСВ, без да се съобразява със съдебното решение, издаде ново разрешение, за много хиляди кубици подобни сечи."

Стопанисването на горите в националните паркове не може да става по методите в останалите горски територии, подчерта Добромир Добринов.

"Трябва да имаме старите дървета, мъртвите дървета, които предоставят храна на прилепи, на птици, места за размножаване, хралупи могат да се правят в тях. Всички тези процеси трябва да се оставят на естествения ход и да има намеса само когато има реална заплаха за горите, което не се прави."

За обезлесяване говорим, когато горите трайно се заменят с друг начин на ползване на земята – такъв пример са популярните и много доходоносни плантации за палмово масло или заемането на териториите на горите от пасища, коментира Костадин Вълчев, старши експерт в програмата "Гори" на WWF – България.

Между 10 и 30% от продуктите, които се добиват по начин, водещ до трайно обезлесяване, се консумират в ЕС. Затова по силата на споразумението от Глазгоу са направени промени в европейското законодателство, уточни експертът.

"Гората е организъм. Не е просто съвкупност от дървета, а много сложни взаимодействия между дървета, насекоми, гъби. Може никога да не се възстанови, каквото е било. Ние работим не да залесяваме просто дървета, а да възстановим нещо, което максимално бързо ще се доближи до естествените екосистеми. Един от типовете гори са крайречните", заяви Вълчев.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51

Пчелари от осем държави на изложението в Плевен

Над 100 фирми участват в 21-вото Международно изложение "Пчеларство" в Плевен.  Изложението ще продължи до края на седмицата.  Освен договаряне, по време на изложението ще има презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Поканени са лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България, които ще представят своя..

публикувано на 08.02.24 в 10:06

Доклад чертае сценарии за отказа от въглища у нас. Какви са ползите?

Милиарди, спестени от здравна грижа – така доклад на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух измерва ефекта от бърз отказ на България от въглищата. Независимата международна научно-изследователска организация е изготвила изследването по поръчка на "Грийнпийс" – България. В нея влизат учени от различни държави по света...

публикувано на 05.02.24 в 10:30
Хотелският комплекс в Семково ще бъде превърнат в център за дистанционна работа и забавления

Планинският курорт "Семково" да се превърне в модерен и целогодишен туристически курорт

Жителите и гостите на Белица днес отбелязват поредния зимен празник , който се провежда в курорта „Семково“. Богата спортна и културна програма предвиждат организаторите, а към усилията на местната власт тази година се включиха и дигиталните номади, които превръщат стария и неработещ от десетилетия голям хотел в "Ко-ливинг център" .  До няколко..

публикувано на 28.01.24 в 10:05

Плевен - пионер в зеления обществен транспорт

Напрежението между автомобилите и градския транспорт е универсален феномен. Плевен е абсолютно забележителен пример за Европа – това е първият въглеродно неутрален град, със съвременен транспорт, с изцяло обновена токова мрежа , трябва да служи за пример. Това каза пред БНР социологът Любомир Пожарлиев от Института по регионална география..

публикувано на 26.01.24 в 11:04
Надбягването с институциите засега и в полза на инвеститорите и в ущърб на гражданите

Как инвестиционните намерения станаха по-важни от здравето на гражданите

През 2021 година здравните власти признаха за нормативен пропуск - възможността в населени места да се изграждат производства, които са опасни за здравето на хората и се ангажираха се да променят нормативната база така, че да защитят населението. Три години по-късно ситуацията не е по-различна. Пример от последните дни е инвестиционното..

публикувано на 26.01.24 в 10:28