Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много е удовлетворяващо, когато успеем да помогнем", единодушни са специалистите, които се радват и на малките постижения

"Всеки е ценен и уникален, има бъдеще и надежда" - мисията да помагаш на деца с увреждания

В центрове за дневна грижа в столичния квартал "Надежда" децата срещат топлина и подкрепа, а родителите получават глътка въздух

| Репортаж
Снимка: Дневен център Усмивка

"Тя е много доволна от посещенията си в центъра. Идва с желание, с радост, с нетърпение. Научава нови неща, среща се с деца, забавлява се и се развива. Приеха я много добре, топло отношение, работят с нея. За времето, в което живеем, за нас, родителите, е малка глътка въздух", споделя в предаването "Рано в неделя" Милка Пехливанова, родител на дете, което посещава дневния център за деца с увреждания "Усмивка" в столичния квартал "Надежда".

"Работим с тях ежедневно. Получават различни видове терапия. Работим според възможностите и потребностите на всяко от децата – индивидуално и групово, и се радваме на всеки постигнат резултат, дори на малкия. Нашата задача е да намерим това, което може да направи и да е неговият резултат и постижение", разказва рехабилитаторът Здравко Терзиев. 

"За тях е вероятно приключение и интерес. Всички искат да получат внимание, любов при работата. Имат доверие – децата го илюстрират най-лесно и първично, с усмивка и желание те търсят дори да се гушнат понякога", допълва специалистът, който вярва, че "всеки е ценен и уникален и има бъдеще и надежда".

"Родителите казват, че са доволни самите деца. Предоставяме им всички условия да се чувстват добре при нас. Гледаме да ги занимаваме с нещата, които ги интересуват. Обслужваме, посрещаме, изпращаме, до следващия ден", описва ежедневието в дневния център помощник-възпитателят Дафинка Илиева.

"Работата е отговорна", признава Александър Гацев, също помощник-възпитател.

Мъж помощник-възпитател в екипа е ценен, защото много от децата са невербални, а когато са по-големи, жените невинаги успяват да се погрижат за тях, подчертава Любов Пенева, директор на два дневни центъра, които се намират в сградата.

Любов Пенева

"Когато са невербални и не са в състояние да изразят своите желания, външно изглеждат ядосани и агресивни, което не отговаря на истината. Поведението им е предизвикателно и един мъж в екипа е от голяма помощ."

В другия дневен център - за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства "Детски свят", се занимават с деца с ТЕЛК от 50 до 89%, които са с по-леки увреждания и резултатите при тях са най-видими, пояснява директорът.

"Подредихме голям пъзел. Тя го подреди почти сама, даже ми даваше кое парче къде да слагам. Наистина е много добра в реденето на пъзели", показва психологът от центъра Красимира Комнева направеното с едно от децата и обобщава:

"Наистина е много удовлетворяващо, когато успеем да помогнем."

Здравко Терзиев по време на терапевтична сесия с едно от децата

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Снимки: Дневен център "Усмивка", БНР
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24