Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войн Божинов: Въпросът за промяна на датата на националния празник не е затворен

| Интервю
Войн Божинов
Снимка: Ани Петрова

Въпросът за промяна на датата на националния празник не е затворен, изказа мнението си пред БНР историкът Войн Божинов.

"Ако този тип политици от т.нар. градска десница, от жълтопаважния спектър на нашия обществен живот желаят да нагнетят обстановката в страната, което те правят винаги покрай избори, тъй като в напрежението сред обществото те намират аргумент за мобилизация, то аз няма да се учудя, че даже в тази година отново ще бъдат намерени различни поводи да се повдигне този въпрос. Той оттук нататък винаги ще бъде един коз в ръцете на десния спектър от нашия политически живот, за да се предизвиква обществен "дебат" - тук става въпрос за едно крещене", обясни той. 

"Защо мразят 3 март? Всъщност те мразят себе си", добави историкът. И още: "Търсейки начин да се слеят с евроатлантическия пейзаж, тези хора търсят начини да забравят миналото си, да си измислят собствена биография както лична, така и на тяхното семейство и единственият начин да направят това, да се легитимират пред обществото като елит, който е определен да властва тук, е този пещерен антикомунизъм и пещерното русофобство".

Сега уж цензура няма, но има едно много по-опасно явление - самоцензурата, категоричен бе Войн Божинов в интервю за предаването "Политически НЕкоректно". По думите му сега ако не си в този тренд, ти не може да израстваш кариерно - поставят ти се какви ли не пречки за научна дейност, изнервена обстановка на работното място и т.н. Според него това е страшното

Ако един млад историк иска да се развива в професията, той трябва да се съобразява със своя научен ръководител или ръководителя на секция или катедра, а те в огромната част от случая са ехо на евроатлантическите политици, които в момента управляват у нас, смята историкът. 

"Не предполагам, че всички са роботи. Осъзнават какво правят, вероятно, някои от тях, но те вече са влезли в тази система, от която излизане няма". 

По думите му има и независими лица в професията, но посочи случая с проф. Дарина Григорова. Трябва да има свобода на словото в академичните среди, но се оказа, че няма, добави той.

Рано или късно САЩ ще се оттеглят от този регион, подчерта още историкът и добави, че на тях им предстои големият сблъсък с Китай. По думите му те трябва да освободят ресурс за този сблъсък:

"За да освободи Америка ресурс, най-лесното е да се разберат с Русия - отново да се подели светът. Къде ще направят отстъпки американците? В Латинска Америка - не. В Близкия изток - не, там е петролът. Ще направят на Балканите - не сме чак толкова важни. При това в Източните Балкани ще направят отстъпка".

Очевидно нашият регион ще бъде оставен на някаква подялба между Русия и Турция, е прогнозата на Войн Божинов. Според него това е и част от решението, което САЩ търсят - Русия и Турция да влязат в евентуален конфликт, именно заради нашия регион и заради Кавказ.
Цялото интервю на Петър Волгин с Войн Божинов в предаването "Политически НЕкоректно" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53