Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

Снимка: НТ "Иван Вазов"

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба.

Честването в София премина под знака на 130 години от първото издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство "Тодор Филипов Чипев". Национален литературен музей

"Първият роман в новата българска литература остава най-популярното произведение на Иван Вазов, донесло му литературна слава не само у нас", каза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

През целия ден посещенията в столичната къща-музей "Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен, а вечерта Народният театър ще отбележи 174 години от рождението на писателя с изложба, посветена на живота и творчеството му, както и на приноса му за развитието на българския театър. Експозицията съдържа 14 табла с афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. Включени са имената и портретите на знаменити актьори като Константин Кисимов, Руси Чанев, Стефан Гецов и Петър Попйорданов - в различните им превъплъщения от "Хъшове", галерия от вечните "Чичовци", Васил Стойчев като Бойчо Огнянов в "Под игото", а също и прочутият "Борислав" от едноименната пиеса, в изпълнението на Атанас Кирчев. Поставен е акцент върху литературното приятелство между Иван Вазов и проф. Иван Д. Шишманов – двама от най-ревностните идеолози на мястото и значението на Народния театър.

След откриването на изложбата ще има и специално представление, озаглавено "О, ти, която и да си" – колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов.

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите . За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна.  Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета . Просто всички..

публикувано на 05.09.24 в 10:54
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Необходим е регистър на пациентите с инсулт

Възрастта на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти. По-скоро доста хора остават извън системата заради това, че най-близката до тях болница не е пригодена да предложи съвременно лечение. Това обясни в интервю за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за..

публикувано на 05.09.24 в 09:31

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20

Д-р Христина Бацелова: Отново имаме повишаване на случаите на Covid-19

За поредна година в края на лятото имаме повишаване на случаите на Covid-19 , съобщи пред БНР д-р Христина Бацелова - епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. По думите ѝ много от случаите не се регистрират , затова няма как да се посочат действителните числа. Тя уточни, че в момента се разпространяват варианти и подварианти от групата..

публикувано на 03.09.24 в 11:18