Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво е празникът на скромната кухня в Италия - страната, в която храната е нещо свято?

| обновено на 18.08.24 в 22:48 | Репортаж
Снимка: Jane Trang Doan

В Италия като сценарий от филм на италианския режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът "Кухнята със скромен произход"  – олицетворение на териториално и национално самоуважение. 

За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост. 

Няма италианец, който да се отрича от някое ястие -  било то от неговия или от другия край на Апенинския полуостров. През лятото няма село, което да не празнува своите специалитети, запазени във времето. Събират се хора от цялата околност,  а привличат туристи - с музика и с типична храна.

В Тоскана в селището Кастелина Маритима от 33 години насам се чества местната кухня. То е било миньорско селище от времето на етруските, където добивали алабастър. 

За единствена по рода си книга с рецепти в стихотворна форма

Съчетанието между миньорския труд, недоимъка и виртуозността да се създава семпла от наличните продукти храна е увековечено в книга с рецепти, представени като поезия.

Те са събрани в готварската книга "Под сянката на Белите камъни" ("All'ombra dei Sassi Bianchi") с подзаглавие "Трийсет легенди за 30 рецепти". 

Написана е през 1987 година от Алдо Кастелани и Иралдо Мангони

Издава я общината на Кастелина Маритима като в уводния материал пише: "Това е част от нашата история, характерна с простотата на ежедневието на една жизнена територия, богата на култура, емоции, вкус, аромати и усещания, от които човекът на 21-ви век се нуждае".


За Празника на скромната кухня в Тоскана

Именно чрез книгата се организира двудневният празник "Della cucina povera" – буквално в превод на бедната кухня, т.е. от скромен произход.

За празника тази година концерт на сцената пред Екомузея изнесе "Хорът на миньорите от Санта Флора" - също миньорско селище в Тоскана. Песните му разказват и за  непосилния труд в мините, и за небето и морето като богатство. Присъстващите на концерта бяха реазвеселини и с песен, посветена на Силвио Берлускони, чието име вече носи летище "Малпенса" в Милано. 

Гостите на Кастелина Маритима се редяха и на опашки, за да опитат храната, приготвената според рецептите от книгата "All'ombra dei Sassi Bianchi". 

Сред тях: "Maccheroni al sugo di Coniglio" - макарони със сос от заек, "Minestra di briciolelli" – супа от трохи, "Uova trippate" – яйца като шкембе, т.е. яйца на омлет, нарязан на ленти, прибавени след това в сос от запържен лук, моркови и магданоз, като ястието прилича на яхния от шкембе.


Шкембето е много уважавана храна в област Тоскана в най-различни варианти. 

Кастелина Маритима има своя рецепта "Шкембе по кастелински", за която за БНР разказа готвачката Тициана: "Сготвено с умение, шкембето е деликатeс, от който можеш да си оближеш пръстите. Хапва се стоплено добре и поръсено с качокавало, а в мазничкия сос топите хляб“. 

Рецептата в книгата също гласи, че "добре измитото шкембе се сварява, а след това се реже на лентички и парченца. В меден или алуминиев тиган в чист зехтин се прави запръжка от ситно наряни лук, чесън и магданоз. Прибавя се свареното шкембе, разбърква се и се посолява. Добавя се и лют червен пипер. Когато шкембето поеме добре тази смес се прибавя предварително затоплена вода и се оставя да ври, като се наблюдава тя да не изври напълно"

"Това скромно блюдо", се казва още в поетично написана рецепта, "не губи своя вкус и аромат, дори да се стопля много пъти - напротив, става още по-вкусно и иска само хубаво домашно червено вино".

В книгата с рецепти в стихотворна форма "All'ombra dei sassi bianchi" обаче никъде не се посочват количествата на използваните продукти. 

Усещат се - толкова, колкото има. 

Важни са добрият усет и настроението.

Така е на празника на "Della cucina povera", т.е. кухнята със скромен произход. В цяла Италия този вид кухня се почита и уважава много.


Материалът на Елена Шаханова за празника в Тоскана за предаването "Летни нощи" - лятното издание на "Нощен Хоризонт" на 17 август 2024 г. със Зорница Близнашка и Мария Петрова, можете да чуете в звуковия файл.

Автор на снимките на книгата в публикацията: Елена Шаханова.

Автор на снимката с продуктите за готвене: Angele J от Pexels.

По публикацията работиха: Зорница Близнашка, Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната библиотека отбеляза празника на библиотекарите

На 11 май - в деня, в който почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, библиотекарите празнуват своя професионален празник.    С богата културна програма служителите на Столична библиотека отпразнуваха своя професионален празник в Деня на Европа – 9 май.    Беше представено стихотворението „Похвално слово“ изпълнено от неговия..

публикувано на 11.05.25 в 08:03

С европейско финансиране бе модернизирана пешеходната зона на Враца

Врачански ученици от училищен клуб по фотография подредиха изложба със снимки, които показват модернизираната пешеходна зона на града. Изложбата е част от националната инициатива "Детективи на европейски проекти", която се изпълнява от областните информационни центрове у нас по проект на Европейската комисия.  Фотосите са подредени в изложба,..

публикувано на 11.05.25 в 07:01
Ловеч

Ловеч - градът с история, в който младите днес няма за какво да остават!

Ловеч - град с много история . Мястото, на което се дава началото на Второто българско царство. Градът, който е провъзгласен за революционна столица от Апостола на свободата. Там, където великият майстор Кольо Фичето изгражда единствения по рода си на Балканите "Покрит мост", градът е наричан "Алтън Ловеч" - Златен Ловеч. Тук..

публикувано на 10.05.25 в 09:10
Жените от Павликенското село Дъскот

В Павликенското село Дъскот, наброяващо 340 души, кипи живот

В една стара телевизионна реклама за колбаси се казваше, че Павликени е хубав край с хубави хора. Така е, не е само в рекламата. А хората, особено в павликенските села, са гостоприемни и отлични кулинари. В село Дъскот жените правят единствените в региона мариновани яйца , нещо като киселите краставични, но не съвсем. Своя пристан в..

публикувано на 10.05.25 в 07:15
 Проф. Петър Стоянович

Петър Стоянович представи в Силистра новото си изследване "Царска България (1879 - 1946)"

В Силистра професор Петър Стоянович представи новото си изследване "Царска България (1879 - 1946) – Българският владетелски двор" , написан в съавторство с доц. д-р Ивайло Шалафов. Това е първата и единствена книга, посветена на историята, структурата и биографиите на българския владетелски двор от времето на т.нар. Трето Българско царство...

публикувано на 10.05.25 в 05:00
доц. д-р Иван Сечанов

Ветеранът Иван Сечанов: Войната е най-фаталното нещо за един народ

Участието на България редом със Съветската армия в битките в края на Втората световна война е спасило страната ни от разпарчетосване. Това мнение изразява 98-годишният доц. д-р Иван Сечанов, който скоро трябва да навърши 99 години. Той е председател на Съюза на ветераните от войните на България. " Война повече не трябва да има . В момента..

публикувано на 09.05.25 в 10:35

Пъстри автентични носии и кръшни народни танци бяха представени в село Николово

Поредната изследователска мисия "От извора на България" отведе хореографа Александър Трендафилов и танцьорите от столичния клуб за народни танци "От извора" в русенското село Николово. Преди дни площадът пред читалището в село Николово, русенско, се превърна в арена за среща на хърцои от две села - домакините от Николово и приятелите им от..

публикувано на 04.05.25 в 08:08