Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не)законната търговия с отпадъци

| обновено на 17.12.20 в 12:11
Снимка: Евелина Стоянова

(Не)законната търговия с отпадъци в Европа, от която и България е засегната заради "законното" пренасяне на отпадъци – законно само по документи, без проверка на място – у нас са изгорени хиляди тонове отпадъци, някои от които токсични, и това стана повод за разследването на хора на бизнеса и един заместник-министър на околната среда и водите. От Сдружение "За земята" имат собствено разследване на този казус с помощта на един италиански журналист, който разследва как цели контейнери отпадъци от Италия са се озовали в някои заводи в България.

Данита Заричинова от екологично сдружение „За Земята“ разказва в "Нашият ден" за проверките на институциите:

Корените на проблема

(Не)законната търговия с отпадъци в Европа, от която и България е засегната. Заради законното пренасяне на отпадъци – законно само по документи, без проверка на място – у нас са изгорени хиляди тонове отпадъци, някои от които токсични, и това стана повод за разследването на хора на бизнеса и един заместник-министър на околната среда и водите. От Сдружение "За земята" имат собствено разследване на този казус с помощта на един италиански журналист, който разследва как цели контейнери отпадъци от Италия са се озовали в някои заводи в България.

Данита Заричинова от екологично сдружение „За Земята“ разказва в "Нашият ден" за проверките на институциите.

Корените на проблема

"Едно грешно управление на отпадъците в страни като Италия влияе на износа на отпадъци в страни като нашата, където има занижен контрол и е евтина дестинация дори и за отпадъците. В Италия остават отпадъци, които не могат да се рециклират, а не трябва да се депонират – просто не трябва да съществуват като отпадъци. От една страна, Италия е един много добър пример за общини, които са успели да въведат разделно събиране за 90% от отпадъците, от друга страна – има много други общини, които са в другата крайност – едно претрупване с отпадъци, вкл. и токсични, които намират пътя си единствено извън граница."

Възможна ли е смяна на парадигмата

"Още през 2013 г. в ТЕЦ "Русе" изпращат проект за изгаряне на отпадъците към институциите за одобрение, две години по-късно ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен" също изявяват желание да изгарят отпадъци. Междувременно циментовите вече изгарят. Всъщност така се завърта една мнго порочна практика в България – различните централи намират едно евтино горово, за което дори им се плаща да изгарят. Някои използват термина "екологично гориво", което е изключително погрешно – изгарянето на отпадъци влияе и на околната среда, и на човешкото здраве."

Законното/(не)законното – къде е границата

"Границата е много тънка, защото, първо, тук единствено се проверява по документи, а не по съдържание – какво има в тези бали. Например в Румъния беше разкрито преди няколко дни точно това... Големият проблем е, че няма истински проверки у нас – пристанищата не са оборудвани с техника, фалшифицират се документи, има фирми-фантоми..."

Методи за решение

"Трябва заедно да решим този проблем и да се борим на международно ниво – да има единно законодателство за търговията с отпадъци в ЕС, да се подобрява управлението на отпадъците във всяка една страна. Докато се стигне до момента, в който няма нужда от изгаряне на отпадъци, защото няма такива."

Данита Заричинова разясни за инициативата "Декемврийски празници без отпадъци" и призова всеки да бъде активен гражданин и да изисква повече от общината ада има разделно събиране, за да намаляват отпадъците.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Владислав Панев, общински съветник в Столичната община и активен участник в разкритията за вноса на отпадъци, разказа в "Нашият ден" за последните си разследвания за горенето на отпадъци с неясен произход в заводите около градовете Гълъбово, Перник и Бобов дол.

Защо България се превръща в сметището на Европа?

"За мен основният проблем е в слабите институции. Когато Азия практически затвори възможностите за внос на европейски боклук, тогава е нормално търговците да търсят къде институциите са най-слаби и къде условията за внос на боклук са най-лесни. Логично – това е в най-бедната страна в ЕС – България. България е създала перфектните икономически условия за стимулиране на горенето на отпадъци. Първо, вносителите получават по 100 евро за тон за това, че отървават друга държава от боклука ѝ, след това тецовете получават двойна цена за това, че използват т.нар "когенерация" – т.е. произвеждат едновременно електроенергия и пара от боклука. След това се спестяват и разходи за въглеродни емисии... При това положение, заедно с липсата на контрол върху технологиите на горене...

Тецовете са основно Гълъбово, Перник и Бобов дол, както и Сливен – заснехме техните площадки."

Според Панев проблемът може да се реши не чрез ловене на тирове, камиони и влакови композиции по границите, а чрез промени в нормативната рамка – т.е. горенето на отпадъци да не е толкова изгодно, колкото е в момента. То е едва ли не по-изгодно от продажбата на наркотици... Плащаме, за да ни тровят!"

Чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55