Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенният форум на Рацио идва с интригуващи презентации и изложби, хвърлящи мост между науката и изкуството

Случвало ли ви се е като дете да се питате за какво са ни мухите? Тези досадни, малки създания, които ни будят, когато не искаме, трудни са за убиване и разнасят зарази. Всъщност, оказва се, ако ги нямаше мухите, "заразите щяха да са много повече, понеже те са много добри в откриването на сцени на престъпление, а природата е пълна със сцени на престъпление и е нужно някой да я отървава от труповете и да заличава уликите. Освен това, ако ги нямаше мухите, нямаше да имаме шоколад, защото нямаше да има кой да опрашва какаовото растение. Хората ценят пчелите заради меда, но ако трябва да са честни, мнозина предпочитат шоколада пред меда" – казва д-р Ерика Макалистър, която ще бъде един от гостите на Ratio Forum 2022 есен. През 2016 тя публикува първата си научнопопулярна книга – "The Secret Life of Flies", която получава международно признание и разкрива изненадващи факти за тези насекоми.

Д-р Ерика Макалистър
Освен нея на форума ще участват: д-р Стивън Голдфарб, който участва в експеримента ATLAS на ЦЕРН.
Д-р Максимилиян Гюнтер от Европейската космическа агенция ще говори за формирането на извънземен живот. Той ще разкаже и как катаклизмичните звездни изригвания може да се окажат ключов фактор за формирането на живота – или да го заличат завинаги.

Общото между лекторите-специалисти в толкова различни области, е, че са увлекателни и вдъхновени популяризатори на наука и съумяват да представят сложни и абстрактни теми от фундаменталната наука по достъпен и интригуващ начин.

Фокус на есенното издание на форума е и връзката на изкуството и науката. Посетителите ще могат да разгледат две тематични изложби на д-р Грег Дън, невроучен и визуален артист, и на Хю Търви, фотограф, който работи с рентгенови лъчи.

За повече за програмата на форума, разказва Петко Желязов:

А от краткия разговор с д-р Макалистър, ще се убедите, че има защо да погледнем с други очи на мухите, а също какво мисли тя – изявен учен-ентомолог, за перспективата да отглеждаме насекоми за храна и да разчитаме на тях като на източник на протеини и мазнини.

снимки: ФС на Рацио
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50