Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът откри фотоизложба за хора със Синдром на Даун

Омбудсманът Диана Ковачева откри фотоизложбата "Огледала на любовта. За любовта от първо лице".  Изложбата беше открита в 10.00 часа на 01.12.2023 г. в Клуба на омбудсмана, ул. "Георг Вашингтон" № 22. Тя включва фотографии от един свят, в който има повече. Ще научим повече за любовта от първо лице, чиито герои са хора от един свят за хора със Синдром на Даун. Поводът за тази изложба е предстоящият  Международен ден за хората с увреждания.

Изложбата "Огледала на обичта! За любовта от първо лице" се организира съвместно с Фондация "Движение на българските майки" и Сдружение "Синдром на Даун-България". Това е един фото проект на г-жа Росица Букова, активен защитник на правата на хората от уязвимите групи в обществото ни. Проектът има за цел да покаже на обществото, че хората със Синдром на Даун могат да живеят достойно, когато за тях се грижи подкрепеното им родно семейство и когато общността приема това с цялото съзнание на нормалността. Това е знак на уважение и внимание към родителите, близките, които са отдали на детето си грижа и любов, чрез които хора със Синдром на Даун достигат възраст, която трудно се достига, ако прекарат живота си в институции.

Всеки един от героите в изложбата има една хромозома повече и това ги прави винаги усмихнати, слънчеви и обичащи. Те носят невероятна енергия и сила за живот, емоции и истински чувства, които не крият. Те показват, че техният живот е достоен и е пример за уважение, което сме длъжни да им го дадем.

Ето какво сподели в ефира на "Нашият ден" авторът на проекта Росица Букова:

"Хората с увреждания са част от нашето общество и ние сме длъжни да ги защитим. За мен е чест, че именно омбудсманът даде предложенията и идеята изложбата да бъде открита в сградата на омбудсмана. Ролята на семейството е онази движеща сила, която позволява на тези деца да пораснат до възрастта, до която са стигнали някои от героите на изложбата. Това ни показва, че тези хора имат нужда от малко повече подкрепа, внимание и уважение".

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19