Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

| обновено на 22.05.24 в 11:51
Снимка: БГНЕС

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов.

Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото замърсяване, което води до редица проблеми. В София имаме много високо. Говорим за неща, които пряко влияят на нас и децата ни," сподели Попов.

Според него, има два основни варианта за алтернативно придвижване в градска среда. Първият е да се замислим дали не можем да използваме велосипед или тротинетка. "В момента имаме много устройства. Можем да вземем под наем, за да видим дали ни доставя удоволствие," отбеляза екологът.

Попов посочи, че в различни градове условията за алтернативно придвижване са различни. "В Пловдив например градският транспорт не е толкова добър, но придвижването с колело е доста по-лесно от това в София", каза той. В столицата обаче градският транспорт е достатъчно добре организиран и може да се пътува удобно.

Заключението на Ивайло Попов е, че придвижването без автомобил в голям град е възможно и носи множество ползи както за околната среда, така и за здравето и качеството на живот на гражданите.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От иновация към деновация: Тъмната страна на технологичния прогрес

Леона Асланова, автор на книгата "Иновация и деновация", разглежда феномена на деновацията като ключов елемент в разбирането на днешната икономическа ситуация в България. В предаването "Време за наука" по програма Христо Ботев, Асланова представи своята гледна точка за това как ниското ниво на знания и умишленото вземане на погрешни системни решения..

публикувано на 24.09.24 в 10:58

Академичното предприемачество у нас, или как се изгражда хъб за иновации и бизнес

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" бе обсъдено бъдещето на академичното предприемачество в България и възможностите за изграждане на национален хъб, който да свърже университетите и бизнеса. В студиото бяха поканени г-жа Светлана Димитрова, ръководител на проекти към научно-изследователския сектор на Софийския университет, и..

обновено на 24.09.24 в 10:08
Кремена Стефанова

Теория и практика на фермерския пазар

Кремена Стефанова е жена с кауза, или, по-право, с няколко каузи, най-съществената от които напоследък е фермерският пазар в Стара Загора – събитие, което въпреки сравнително краткото си съществуване е вече утвърдено, посещавано, както от производителите, така и от потребителите. Събитие, което, на първо място и най-вече, е очаквано с нетърпение...

публикувано на 24.09.24 в 09:40

Как България се включи в Световната молитва за мир?

Преди няколко дни България стана част от глобалната инициатива "Обща молитва за мир", която събра съмишленици от цял свят в общ стремеж към мир и благоденствие. На 21 септември йога студия от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник и Габрово се включиха в международната инициатива за първи път. Събитието привлече участници от различни социални слоеве..

публикувано на 24.09.24 в 09:00

Рок звездата Адриан Ванденберг със зрелищно шоу в София

Адриан Ванденберг е златокосият китарист, заменил навремето Джон Сайкс в "Уайтснейк"!  Той е най-големият аксмен, който Нидерландия даде на света след гениалния Еди ван Хален. Аджи e в светлината на прожекторите със своята едноименна формация, но с нови лица в нея, за своя пети студиен албум "Sin". На 27 септември 2024 г., нидерландският китарен..

публикувано на 23.09.24 в 09:29