Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов – гост на обзорното политическо предаване на Радио България

Снимка: архив

Влизането в Шенгенската зона през 2011 г. е приоритет на българското правителство, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Полицейско сътрудничество, граници – сухопътни, въздушни, морски, защита на личните данни, визи, Шенгенска информационна система – това са областите, по които сме проверявани чрез мисии за оценка по Шенген. Министър Цветанов коментира до каква степен сме покрили критериите и усилията, които полагаме, за да получим необходимите оценки. Като един от проблемите се очертава липсата на време за усвояването на евросредствата по Шенген. По думите на министър Цветанов, след разговори с Брюксел ще се търси възможност за удължаване на срока и през следващата година.

От Брюксел очакват България да действа бързо за постигане на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това бе отбелязано като препоръка в Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. В документа се посочва, че е необходимо да се изяснят ролите и отговорностите на участниците в досъдебната фаза, така че да се постигне по-добро сътрудничество между полицията, следствието, специалните отдели и прокуратурата. В доклада на ЕС се препоръчва създаване на постоянно действащи политически независими разследващи екипи.
От министър Цветанов научаваме кои от препоръките в доклада на ЕК са изпълнени.

Взаимодействието с Европол и Евроджъст е пример за добро полицейско
сътрудничество. Оценката бе дадена от директора на Европол Роб Уейнрайт по време на неформалната среща на вътрешните министри в централата на Европол в Хага. Сертификат за отлично сътрудничество получиха министър Цветанов и литовския му колега Раймундас Палаитис. В България Агенцията за борба с наркотиците вижда необходим и сигурен партньор, който да спусне непреодолима преграда пред наркотрафика. Тази оценка министър Цветан Цветанов получи в края на септември по време на посещението на водената от него делегация в САЩ. Специалният гост на „Студио политика” коментира участието и сътрудничеството на България в международните структури.

Страната ни се нуждае от национална стратегия в сектора сигурност, подкрепена от всички политически партии и цялото общество. До този извод стигнаха в края на август участниците в кръглата маса на тема: “Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”. Те се обединиха около позицията, че проблемът за сигурността и обществения ред е ключов за развитието на обществото и неговия просперитет и решаването му е необходимо условие за повишаване на доверието към България. Кога ще бъде готова стратегията за национална сигурност? В предаването – отговор от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41