Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парк Витоша – на 85 все по-любим и притегателен

7
Снимка: Миглена Иванова

Крачейки от историческия център на София – площад „Света Неделя“, по главната пешеходна улица на града, няма как да не се полюбуваме на величествено-благодушните очертания на планината срещу нас – Витоша, един от символите на София. През август 1895 г. писателят Алеко Константинов успява да придума 300 ентусиасти да изкачат заедно най-високата точка на планината – Черни връх (2290 м). Така полага основите на организирания туризъм в България. Почти 40 години по-късно, през 1934 г., Витоша е обявена за първия природен парк в България.


Това става по инициатива на Съюза за защита на родната природа. Първоначално за Народен парк е обявена високата част на планината, която е била владение на държавата. Впоследствие границите на парка са разширени и в момента територията му е малко над 27 000 хектара, разказва Ваня Рътарова-Георгиева, заместник-директор на парка.


Днес Витоша е любимо място за разходка и разпускане на софиянци във всеки сезон. Тя предлага повече и по-слабо оживени маршрути с различна степен на трудност, вело и конни маршрути, тематични маршрути, посочва Ваня Рътарова-Георгиева:


 Например, Алеята на билките, която започва в началото на Княжевската гора, минава през местността Бялата вода, Златните мостове и завършва при хижа Момина скала. По нея са поставени 40 дървени табели с мисли на Петър Димков за природата. Тази неделя – 23 юни, на Витоша предстои традиционното отбелязване на Еньовден с преход по тази алея и голям празник на хижа Момина скала.


Други популярни традиционни събития в парка са обиколката на Витоша – 100 км планински супер маратон и колоездене, в средата на юни, както и предстоящото на 25 август традиционно масово изкачване на Черни връх.

Витоша предлага интересни обекти и за катерачите – Комините, Дивите скали, Боянският водопад. Рай за пещерняците е пещерата Духлата – най-дългата в България, с дължина 18 км! „Това е много интересен обект, но с регулиран режим на посещение – само с квалифициран водач, заради безопасността на туристите“, посочва Ваня Рътарова-Георгиева. Допълва, че всяко кътче в парка представлява интерес с биологичното си разнообразие, ландшафтите и културното си наследство.

Освен средновековната Боянска църква “Св. Панталеймон” – обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, на Витоша могат да се видят останки от тракийско светилище – на връх Кикиш, край село Мърчаево – останки от тракийска крепост, славянско селище под Духлата. В село Боснек също има останки от тракийска крепост с открити три кули. В центъра на едната е имало светилище, свързано с култа на слънцето.

Специфичен геоложки феномен за планината е каменната река – морените. Според една от теориите те са резултат от свличането на ледниците в края на кватернера, според друга – от изветряване и ерозионното действие на водата под камъните.


На Витоша е представена половината висша флора на България – описани са 1859 вида. Емблематично е витошкото лале – красиво цвете с ярко жълти цветове.


Срещат се и два вида хищни растения – балканската петлюга и росянката. Лъскавите лепкави листенца на петлюгата привличат мушиците и те залепват, а секрет, отделящ се от листата, разтваря тялото на насекомото. Подлъгани от близостта на Витоша до столицата, туристите понякога забравят, че отиват в дивата природа и се оказват неподготвени при среща с дивите животни. В такива случаи най-важното е животните да не се безпокоят, независимо от това, колко близо се намират:

За съжаление, посетители, незапознати с навиците на дивите животни, често прибират малки сърни и еленчета, мислейки си, че са изоставени от майките си. Но това не е така. Майките са наоколо, дори да не ги виждаме. Малките застават неподвижно, и макар да изглеждат като изоставени, това е естествената им реакция, за да се предпазят от хищници. Това, което можем да направим, е максимално бързо да се отдалечим“, предупреждава Ваня Рътарова-Георгиева. Допълва, че на Витоша живеят и между 10 и 15 мечки, които предпочитат районите, по-малко посещавани от туристи, а именно южната част на планината.


Безценният дар на София – Витоша, предлага прекрасни възможности да се откъснем от ритъма на ежедневието. Там можем изхвърлим негативната енергия, но без да забравяме да приберем отпадъците си обратно в раниците, за да запазим великолепието на дивата природа!

Снимки: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15