Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови случаи на COVID-19 в България

От коронавируса вече е засегната и столицата

| обновено на 10.03.20 в 23:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две са новите положителни проби за наличие на коронавирус у нас, и двете - от София. Информицията съобщи премиерът Бойко Борисов след участие в консултативно заседание на Европейския съвет за COVID-19, провело се чрез видеоконферентна връзка. Двамата, които са дали положителни проби, са семейство - 66-годишна жена и мъж на 77 години. Настанени са в спешната болница „Пирогов“ и са в тежко състояние. 

Мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност, а съпругата му - днес, в тежко състояние. Няма данни да са пътували в чужбина, информира ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Отделението, в което са настанени двамата, е поставено под карантина. Изследват се 89 души, с които болните са имали контакт.

С това броят на регистрираните случаи на COVID-19 в България стават 6. По двама болни бяха открити в края на миналата седмица в градовете Плевен и Габрово. 

"Вероятно между 40 и 70 процента от населението на Европейския съюз ще преболедува от коронавируса", посочи проф. Мутафчийски и припомни, че заболяването е изключително рисково за хората в напреднала възраст и обществото трябва да ги пази.  

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България засилва производството на медицински предпазни средства, след като други държави от ЕС са спрели износа. Като резултат от проведеното дистанционно заседание на Европейския съвет, Борисов посочи, че вече всеки ден ще има конферентна връзка на здравните министри на страните от Европейския съюз за развитието на ситуацията с коронавируса.

"Въпрос на чест за всяка държава и нейния научен потенциал е да се намери ваксина", каза още премиерът и пожела успех на българските усилия в тази сфера.

Утре, 11 март, министър-председателят Бойко Борисов свиква и извънредно заседание на Съвета по сигурността. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъден въпросът с разпространението на COVID-19 в България.

През тази нощ Оперативният щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 към Столичната община ще вземе решение за мерките за ограничения и предпазване на гражданите в София - съобщи във фейсбук профила си кметът Йорданка Фандъкова

Тя информира, че на този етап здравните заведения в столицата разполагат с нужния капацитет от легла и медицински персонал, който да поеме диагностицирането, изследването и лечението на гражданите. Столичната община е и в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна. 

Кметът на София призовава гражданите да ограничат социалните си контакти, като продължат засилената лична хигиена, а тези, на които е наложена карантина, стриктно да я спазват. 

Продължават и мерките за дезинфекция в градския транспорт, метростанциите и във всички институции в столицата, които работят с граждани.

Полезно: 

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина граждани на Република България всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00