Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата за новите мерки срещу COVID-19 и никому ненужната психоза

| обновено на 14.03.20 в 00:03
Снимка: Министерски съвет

Осем са новите случаи, доказани след провеждане на лабораторни изследвания, съобщи тази вечер Министерството на здравеопазването. Последният случай е потвърден от Националната референта лаборатория. С тях към днешна дата броят на заболелите достига 31. Един от тях - 66-годишна жена, почина преди два дни в „Пирогов“. 

По-рано се проведе и поредно правителствено заседание - първо в условията на обявеното от парламента извънредно положение, в сила до 13 април. 

Също днес депутатите завишиха наказанията за нарушаване на правилата против разпространението на заразни болести. Предвижда се затвор до 5 години и глоба от 5 до 25 000 евро за онзи, който наруши наложена му карантина. Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че президентът няма да налага вето върху законодателните промени, за да могат те бързо да бъдат обнародвани и да влязат в сила. Въвежда се и възможност за забрана за влизане в страната на чужди граждани при обявено извънредно положение.  

Днешното заседание в Министерския съвет е едно от последните присъствени, стана ясно още от думите на Борисов, който обясни, че е възложил да се "изведе техническа възможност министрите да си седят в кабинетите" и така да се провеждат сесиите. 

Заповедта на министъра на здравеопазването, с която до 29 март се въвеждат противоепидемични мерки на територията на цяла България, търпи промени и кабинетът има готовност да ги прави, ако това се препоръча от Националния оперативен щаб. По отношение затварянето на моловете, Борисов заяви, че ограниченията ще се обмислят още веднъж, тъй като в големите търговски центрове има магазини за хранителни стоки, банкови клонове и аптеки. Относно ресторанти и места за хранене, мярката също подлежи на преосмисляне. 

Премиерът не скри недоволството си от кадрите с опашки в магазините, излъчени по телевизионните канали. По думите му, постоянното показване на подобни кадри насаждат психоза сред хората и медиите би трябвало да реагират по друг начин. 

Храна има и не е нужно да се стига до презапасяване. В това увери българите по-рано днес и министърът на земеделието Десислава Танева, която даде изявление заедно с ръководителите на браншовите организации. Те гарантираха, че храна, и то българска, има достатъчно за поне година напред. Синдикатите поискаха от правителството тавани на цените, като гаранция, че няма да има спекула с определени търсени стоки по време на кризата. 

В състояние на извънредно положение, Министерството на образованието и науката предприема действия за онлайн обучението на учениците, излизащи в принудителна ваканция. "Обучението много ме тревожеше, но то ще се направи по един от каналите на националната телевизия", съобщи премиерът Бойко Борисов и припомни казаното по-рано от министърът на образованието Красимир Вълчев, че от 16 март започва поетапно въвеждане на електронно обучение за учениците.

Щаб под ръководството на главния прокурор Иван Гешев ще следи за спазване на правилата и мерките в условията на извънредно положение. Той ще взаимодейства и ще обменя информация с щабовете на другите структури по преодоляване на негативните последици от разпространението на COVID-19, уточняват от държавното обвинение. Щабът ще работи и за ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията във връзка с това.

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00