Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови случаи на COVID-19 в България и втора жертва

Спазвайте ограниченията! Избягвайте пътуванията!

| обновено на 14.03.20 в 19:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В късния следобед беше съобщено за 6 нови случая на коронавирус у нас, а по-късно за още 4. От Националната референтна  лаборатория съобщиха за четири нови положителни проби, останалите са отрицателни. Така общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 в България е 41. 

По-рано днес беше съобщено и, че след продължителни реанимационни действия, е починал 74-годишният мъж, хоспитализиран в спешната болница "Н.И.Пирогов" в София. Пациентът беше приет там в тежко здравословно състояние на 8 март, страдал е от тежки хронични белодробни проблеми. 

Четирима британски граждани са изолирани в апартхотел в ски курорта Банско със съмнения за коронавирус, след като в МВР е постъпила информация, че са били контактни с инфектиран във Великобритания.

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че властите няма да толерират нарушения на мерките, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса. Той потвърди, че аптеките, супермаркетите и дрогериите остават отворени. Магазини за дрехи и обувки също могат да работят, но при условие да не допускат вътре струпване на хора. В моловете ще работят само хранителни магазини и аптеките. Ресторантите и заведенията за бързо хранене могат да извършват своята дейност чрез доставка на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните условия.

Прокуратурата нареди на отговорните институции да извършват проверки за продажбата на лекарствени продукти и храни, с цел предотвратяване на спекула поради повишеното търсене.

На телефона за спешни повиквания 112 може да се получи информация за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването, обяви Борисов на извънредно събрание на Министерски съвет.

Заради обявеното извънредно положение у нас и в някои европейски страни и предприетите противоепидемични мерки, Министерството на външните работи препоръча ограничаване на пътуванията в чужбина,  дори към дестинации, които в момента са слабо засегнати от COVID-19.

Във връзка с разпространението на болестта COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация пандемия е повишен индекса на риск при пътуване за някои държави. С най-високата степен на риск - 5, са Иран и Китай. За тях е в сила предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. В следващата - 4 рискова степен, попадат Корея, Италия и Испания. Препоръката е да се спрат пътуванията, освен при крайна необходимост. С 3 е оценен рискът във Франция, Германия и Япония, където съветът е да не се пътува в определени райони на тези държави. С повишено внимание трябва да се подхожда при подготовка на пътуване за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и САЩ. Степента на риск там е от 2 степен. Информацията в развитие, можете да следите ТУК.

Препоръката на външното ни министерство към българската диаспора и към онези наши сънародници, които се намират в чужбина, да преосмислят евентуално свое връщане в страната към настоящият момент, независимо от причината - личен повод, планирано посещение,  предстоящи великденски празници и т.н. 

Въпреки извънредното положение, България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани. Те могат да влизат на територията на страната, откъдето и да идват, но по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса под 14-дневна карантина ще бъдат поставяни връщащите се от рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Министърът на транспорта Росен Желязков увери, че България гарантира спокойното преминаване през нейната територия, както на транзита, така и на двустранните превози. Същото важи за въздушния и железопътния транспорт.

Още снощи здравният министър Кирил Ананиев актуализира противоепидемичните мерки на територията на България, които са в сила до 29 март, като преустанови посещенията и на големи търговски центрове, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

Обявяването на извънредно положение доведе до масово изкупуване на храни и хигиенни продукти от магазините в София и по-големите градове на странатаМинистърът на земеделието Десислава Танева увери, че няма основание за паника, тъй като българските производители на хранителни продукти могат да задоволят вътрешните нужди за месеци напред.

Из цялата страна текат проверки за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса. Органите на реда затвориха няколко нощни заведения, работили през изминалата нощ, въпреки забраната. В Сливница, Западна България, бяха задържани и принудително отведени по домовете им четирима шофьори на ТИР-ове, нарушили домашната картина. 

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00