Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 В БЪЛГАРИЯ:

Ограничения, граничен трафик и нов медицински съвет

| обновено на 22.03.20 в 12:20
2
Снимка: Радо Стойков

Заради разпространението на коронавируса, в България са в сила ограничения за придвижване между областните центрове, затворени са и градските паркове и детските площадки. На входовете на градовете са изградени контролно-пропускателни пунктове. Преминаващите през тях трябва да удостоверяват причината за пътуването си със служебна бележка от работодател, медицинско удостоверение или документ за самоличност.

Забранено е на хора под 60-годишна възраст да посещават магазини между 8:30 и 10:30 ч. сутринта. Целта на мярката е по-възрастните да могат да си набавят необходимите стоки спокойно и при по-слаб риск от заразяване.

Според приетия от Народното събрание Закон за извънредното положение хората под карантина могат да бъдат проследявани чрез мобилните телефони, а армията може да помага за действията по спазване на мерките в страната. Срещу част от разпоредбите президентът Румен Радев обяви, че налага вето. 

Създава се Медицински съвет за борба с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов. Съветът ще бъде оглавен от проф. Коста Костов, като Националният кризисен щаб ще обедини усилията си с новата структура, без тя да изземва функциите му. 

"Допълнителен мозъчен тръст, съвет, който да дава научна гаранция за колко време и какво да се отпуска", обясни идеята Бойко Борисов. Професор Коста Костов ще предложи състава на Съвета, в който ще има малки работни групи. Ще бъде изградена и интернет платформа, от която всички лекари ще могат да си информират за най-важното от борбата с коронавируса. 

Коста Костов е професор по белодробни болести и консултант на УМБАЛ „Света Анна” - София. Специализирал е в Швейцария и в Германия.  Той е национален консултант по пневмология и фтизиатрия към Националната здравноосигурителна каса.

Трафикът по границите е интензивен, пропускат се само товарни автомобили. Затруднено е придвижването по всички ГКПП.  

Не е моментът да си говорим за демокрация". Това заяви пред БНР министърът на финансите Владислав Горанов и посочи, че въведените строги мерките са свързани с това "да създадем предпоставка за не добро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения". Горанов уточни, че строгите мерки ще важат само в периода на въведеното извънредно положение. Повече по темата – ТУК.

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00