Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради COVID-19 и извънредните мерки:

Президентът наложи вето, премиерът призова за единение

| обновено на 22.03.20 в 19:46
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република България Румен Радев налага вето върху част от текстовете в приетия в петък Закон за мерките при извънредно положение. Правителството следва да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите – заяви в обръщение държавният глава. Министър-председателят Бойко Борисов изрази учудване от реакцията на президента.   

Румен Радев открои въпроса за спекулата с цените на някои стоки, като дезинфектанти и лични предпазни средства. "Спекулата руши доверието в обществото" - каза той и настоя за защита на населението от бедност: "Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни". 

Според държавния глава Румен Радев, в момента в света, както и в България има две кризи. Първата е здравната криза, породена от коронавируса, а втората - икономическата и социалната, предизвикани от мерките за борба с вируса. "Икономическата криза се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване". По думите му, българите имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. 

"Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент", заяви президентът. Той подчерта и, че законът „атакува последните остатъци от свободата на словото": "Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор".

Малко след обръщението на държавния глава, премиерът Бойко Борисов свика извънредин брифинг в Министерския съвет, на който заяви, че първа грижа на правителството е здравето на хората. Борисов беше категоричен, че текстът за спекулата, когато влезе за прегласуване, мнозинството в парламента няма да го подкрепи: "По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви".

Министър-председателят беше категоричен и, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите

"Повярвайте, най-лесно е да освободим резерва на държавата. Този резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Нека първо видим колко време ще трае тази гадост и тогава ще видим. Искам най-напред да останат пари за пенсионерите и тогава чак да видим къде и на кого може да помогнем. Една седмица само е минала!" - изтъкна Бойко Борисов. 

Премиерът призова към единение и изрази изненада от промяната в отношението на държавния глава към правителството, само дни след като двете институции загърбиха противоречията, в името на по-бързото излизане от кризата с COVID-19. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00