Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 15

| обновено на 22.03.20 в 19:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите случаи на коронавирус в България се увеличават, съобщи началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. София остава градът с най-много заразени. 

Близо 6000 души са тествани у нас, посочи в интервю за БНР проф. Мутафчийски и добави, че масови скринингови изследвания не са по силите на нито една държава в развития свят, в това число и на България. Той отново обясни, че коронавирусът прилича на грип, но с един много по-прилепчив вирус и с една определена таргет група, която е застрашена от смърт, а младите хора, въпреки че боледуват леко, са преносители, застрашаващи да заразят по-възрастните.

Готвим се за 4000 пациенти в болниците, каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че целият бизнес се реорганизира, за да произвежда предпазни медицински средства. По думите му, никоя държава не се е организирала по-бързо от нас.

Националният оперативен щаб ще поиска среща със Светия Синод, на която да бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове. Причината е, че седмица след обявеното извънредно положение в страната, Светият Синод все още не е излязъл с официално становище по мерките, които църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса.

За понеделник е свикано и извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите ще обсъдят президентското вето върху приетия  Закон за извънредното положение. Депутатите ще се съберат в 13:00 часа, а преди това - в правната комисия, ще бъдат гледани отново разпоредби от закона. 

В ход са нови мерки и огриначения в придвижването в Европа и по света. Ситуационният център на Министерството на външните работи информира, че от 22:00 часа на 22 март се забранява влизането на територията на Румъния на чуждестранни граждани и на лица без гражданство, с изключение на случаите, в които преминаването се извършва транзит през установените за това транзитни коридори със съседните страни. 

В следващите дни е възможно редуциране на полетите към България. Някои самолетни компании призоваваха своите пътници до 25 март да презаверят билетите си от неосъществени полети. 

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00