Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Нови заразени, бюджетни промени и отмяна на задължението за маските

| обновено на 31.03.20 в 13:16
Снимка: БГНЕС

Новите случаи на инфектиране с коронавируса са 25, с което общият брой на заразените в България става 379 души, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Има една нова област със зараза - Силистра.

113 от болните са в лечебно заведение, 13 са в тежко състояние и са интубирани. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният – на 86. Още информация - ТУК

Мярката за задължително носене на маски на обществени места, която трябваше да влезе в сила от днес, 31 март, е в резултат на продължително обсъждане – обясни ген. Мутафчийски. По думите му, има противоречиви мнения за ползата от носенето на маски, но болните трябва задължително да го правят. 

Поради недостига на маски в магазинната мрежа, беше обявено, че се въвежда гратисен период за покупката им – 0:00 часа в събота. По-късно обаче, здравният министър Кирил Ананиев отмени "задължителното носене на защитна маска на открити и закрити обществени места", като обоснова решението си с липсата на обществен консенсус. 

"Горещо препоръчваме хората да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом. Носенето на маска е възможност да се избегне въвеждането на по-строги ограничителни мерки", заяви министърът. Правителството обеща, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски за социално слабите граждани и тези, които нямат възможност да закупят в магазините и аптеките. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай и до седмица очакваме да дойдат, каза Ананиев. Подробности за решението на министъра - ТУК.  

В Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов представи приетата късно снощи от правителството актуализация на бюджета, в която се залага таван на новия държавен дълг от 10 милиарда лева при 2 милиарда и 200 милиона лева в настоящите текстове. Очаква се дефицитът в хазната да бъде 3 милиарда и 500 милиона лева, което прави 2,9 % от брутния вътрешен продукт. Горанов обясни, че в проекта за бюджетни промени е приложен най-негативният сценарий за развитие на кризата с коронавируса. Той каза, че няма да има увеличаване на данъците, въпреки че ще се наложи увеличаване на дълга и дефицита. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и специалната секция на БНР в  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00