Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 30

| обновено на 06.04.20 в 23:29
Снимка: pixabay

Временна забрана за влизане в България на граждани от трети страни 
Забранява се и влизането на хора, независимо от тяхното гражданство, идващи от Италия, Испания, Франция, Великобритания, Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург през всички контролно-пропускателни пунктове и с всякакъв вид транспорт. Това е записано в заповед на министъра на здравеопазването, огласена в понеделник вечерта. Изключение се прави за български граждани и членове на техните семейства. 

Извънредно заседание на Народното събрание, заради коронавируса
До късно вечерта депутатите дебатираха по основните точки от двния си ред, свързани с окончателното приемане на актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. и гласуването на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Народните предсатвители, членовете на Министерския съвет, членовете на политическите кабинети, ръководителите на държавни агенции да не получават възнаграждения от 1 април до края на извънредното положение, гласува също парламентът. Повече за дебатите - ТУК.

Пикът на заразата в България се очаква около Великден
По данни на Националния оперативен щаб, потвърдените случаи на COVID-19 в България са 549. На 6 април са доказани 8 нови случая, всичките - в София. Има и два смъртни случая на пациенти с множество придружаващи заболявания. С тях жертвите на COVID-19 у нас стават 22. Няма точна статистика за заразените с коронавирус българи в чужбина, а единствената налична информация идва от посланиците ни, коментира намалникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Пикът на заразата в България се очаква около Великден, допълни той, като се позова на модели на математици от БАН. 

Болниците ще получат 85% от очакваните постъпления
Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се договориха на всички лечебни заведения, които работят с Касата, да бъдат изплатени 85% от очакваните постъпления, независимо от отчетената дейност за периода от обявяване на извънредното положение. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничената дейност заради кризата с COVID-19, съобщават от съсловната организация.

Близо 3 хиляди легла за болните в общинските болници
2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7400 са осигурени в общинските болници. Обособени са и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, съобщават от Националното сдружение на общините. Местните власти алармират за липсата на достатъчно обучени медицински специалисти. Средствата за ремонт и оборудване на болниците за лечение на пациенти с COVID-19, засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, както и от дарения. Още за работата по места - четете ТУК.

Двойно увеличение на исканията за държавна помощ по схемата 60/40
643 заявления от работодатели са постъпили за компенсация за запазване на работните места по схемата 60% от заплатата се поема от държавата и 40% от бизнеса за периода на извънредното положение. Това е почти двойно увеличение от края на миналата седмица. Фирмите искат помощ от държавата за осигуряване доходите на 7231 свои служители. Работодателите са предимно малки предприятия в секторите „Ресторантьорство“, „Хотелиерство“, „Преработваща промишленост“.

Допълнителен отпуск за някои групи работници?
КТ „Подкрепа“ предлага да се въведе допълнителен платен годишен отпуск от 30 дни за определени групи работещи, напр. хора с увреждания и майки с деца до 12-годишна възраст. В противен случай те са принудени да излязат в неплатен отпуск, което застрашава оцеляването им, каза икономическият експерт на „Подкрепа“ Ваня Григорова. Още за мотивите − чуйте ТУК.

Извънредното положение в България тревожи най-много младите
Изследване на Философския факултет на Софийския университет показва, че при младежите до 29 години има най-високи нива на тъга, тревога, страх и паника. Най-малко се страхуват хората над 49 години. По-високо образованите изпитват по-голям дискомфорт от ограниченията в социалния живот. Живеещите в провинцията пък са по-оптимистични.

Футболното първенство ще се доиграе след края на извънредното положение
Всички футболисти и длъжностни лица от българските клубове ще се тестват за COVID-19, три дни преди подновяването на тренировките, реши Българският футболен съюз. Първенствата и турнирите в Първа и Втора лига ще се подновят 3 седмици, след като Националният оперативен щаб разреши започването на тренировъчния процес. Конгресът на БФС най-вероятно ще бъде отложен за по-късна дата, по примера на Конгреса на Световната федерация по футбол (ФИФА), който се измести от 4-и юли за 23-и септември тази година, заяви вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев.

Български учени са разработили филтър срещу COVID-19
Български учени са разработили филтър за пречистване на въздуха от механични, химически и биологични замърсители. Системата с флуидни циклони е изцяло българска разработка и напълно завършена технология за унищожаване на вируси и бактерии, включително и COVID-19, каза пред БНР докторантът Виктор Стоянов. Ефективността на технологията е защитена с редица патенти. Тя не е създадена специално за COVID-19. Диапазонът на използване е доста по-широк и първият образец е монтиран още през 2006 г. в биоинженерна лаборатория, допълва ученият.

Дезинфекцията на София е подновена
С подобряването на времето, почистващите фирми в София подновиха извършването на дезинфекция на градските улици и булеварди. Продължава и дезинфекцията на градския транспорт и контейнерите за смет. Мерките са възобновени с оглед предотвратяване на разпространение на коронавируса.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00